Als je in het onderwijs zit dan heb je er gegarandeerd mee te maken……mensen die zeggen : ” Oooooooo 6 weken vakantie WAT een luxe!!!!”
Tuurlijk…..dat is ook zo. Een vakantie van 6 weken IS luxe. En meestal ook nog tegelijkertijd met je eigen kinderen (mocht je die hebben)…..ideaal…..zou je denken. Het is echter een ietwat vertekend beeld!
Leerkrachten basisonderwijs hebben 6 weken geen kinderen in hun klas, maar ze hebben zeker GEEN 6 weken vakantie. Toen ik nog voor de klas stond, schoot ik altijd meteen in de verdediging als ik zo’n opmerking kreeg en ging mezelf direct verantwoorden.( Inmiddels zou ik denken, laat ze maar praten……maar toch wringt zo’n opmerking 😉 )
Om voor eens en voor altijd een eind te maken aan dat geromantiseerd idee, heb ik een lijstje met 10 activiteiten die een leerkracht o.a nog moet regelen voordat het nieuwe schooljaar begint. En aangezien ze tot de laatste dag kinderen in hun groep hebben, kunnen ze hier vaak pas mee starten in de vakantie:
1. Zorgen dat je klaslokaal netjes op orde is inclusief genoeg passend meubilair. (met een beetje pech verhuizen naar een ander lokaal omdat je een andere groep krijgt het volgend jaar).
2. De klassen-map op orde hebben met de weekplanning en alle gegevens van de nieuwe groep. En een jaarplanning maken.
3. Naamkaartjes maken voor alle kinderen voor op het planbord. (bij de kleuters)
4. Alle leerlingdossiers van de aankomende groep grondig doornemen.
5. Openingsweek van het nieuwe schooljaar voorbereiden
6. Teamvergadering/studiemiddag om concrete afspraken te maken rondom het nieuwe schooljaar
7. Voorbereidingen treffen voor je taakbeleid.
8. Afspraken maken en roosters afstemmen met duopartners of parallel-leerkrachten.
9. Je kasten bevoorraden met voor alle leerlingen nieuwe materialen en werkboeken.
10. Er samen voor zorgen dat magazijnen en gezamenlijke ruimtes (denk aan materialen-hok, speelzaal, extra lokalen) worden opgeruimd en weer netjes zijn.
En zo zijn er nog een heel aantal dingen die MOETEN gebeuren waar je alleen maar tijd voor hebt in de vakantie. Al deze dingen kun je dus van die 6 weken af tellen.
Dit zijn dus de dingen die ik totaal niet mis in het onderwijs, maar waarvan ik wel het gevoel heb dat ik ze een keer moet benoemen. Niet dat jullie nu medelijden moeten krijgen met juffen en meesters, maar misschien dat je er wel ietsje meer waardering voor krijgt. De dingen achter de schermen worden vaak niet gezien en zijn vanzelfsprekend.Het zijn dingen die er gewoon bij horen, dat is zo. En de vakantie wordt doorbetaald dus is het logisch dat er ook voor gewerkt moet worden.
Toch ben ik er van overtuigd dat een leerkracht de rest van de tijd die overblijft in de vakantie, knetterhard nodig heeft om los te komen van de werkdruk van einde schooljaar en om het hoofd leeg te maken.
En dit verhaal is vooral niet bedoeld om een discussie aan te wakkeren maar puur om een keertje een kijkje achter de schermen te geven in het basisonderwijs in vakantietijd. Er zijn zelfs mensen die denken dat iemand leerkracht wordt “omdat ie zoveel vakantie heeft”. Zoals meester Bart (leerkracht voortgezet onderwijs)heel mooi citeerde;
Lesgeven gaat enkel goed wanneer je er je hele ziel en zaligheid in stopt. Daar brengt 6 weken vrij geen verandering in.
Via deze weg wens ik ook al mijn oud-collega’s (basisschoolleerkrachten in NL) een welverdiende vakantie en hoop dat ze vol goede frisse moed weer aan een nieuw schooljaar zullen beginnen! En voor oud-collega’s hier in het zuiden….succes met de laatste loodjes!
Jullie doen fantastisch werk!!!!!!!