10 dingen die ik het meest mis nadat ik gestopt ben met werken in het onderwijs.

Nu de laatste weken van het schooljaar ingegaan zijn en iedereen enorm toe is aan vakantie, denk ik altijd weer terug aan het moment dat ik de beslissing nam om helemaal te stoppen in het onderwijs. Ik heb het 11 jaar vol overgave gedaan en heb er al mijn (lees: TE veel) energie in gestoken, maar heb 2 jaar geleden de knoop doorgehakt om te stoppen met mijn baan in het onderwijs. Wat ik toen hoopte, maar natuurlijk niet zeker wist, is dat het de beste beslissing EVER is geweest om de stap te zetten!

Door deze stap te zetten zijn er zoveel mooie dingen op mijn pad gekomen waar ik heel dankbaar voor ben en waar ik enorm veel energie uit haal……. Mijn moeder stelde me gisteren nog de vraag : “Suus, denk je dat je nog ooit terug het onderwijs in gaat?” mijn antwoord was helder en duidelijk……….als het onderwijs blijft zoals het nu is…. met TE grote klassen, TE veel administratie, TE veel taken buiten het lesgeven om (en zo nog 100 dingen) is het voor mij een dikke vette NEE.

Zeg Nooit Nooit natuurlijk, want dingen kunnen veranderen, maar vooralsnog ben ik elke dag blij met het genomen besluit!

Toch zijn er dingen die ik wel ontzettend mis aan het werken in het onderwijs en ik heb voor mezelf een lijstje gemaakt met 10 dingen die ik het meest mis (in willekeurige volgorde) vooral ook omdat die vraag me nog geregeld gesteld wordt:

1: De band met collega’s en het werken met een team:

Mijn collega’s van de Gerardusschool zitten in mijn hart en ik merk dat ze er niet meer uit gaan! Gelukkig! Wel is het even wennen dat je er niet meer bij hoort. De school draait door met allemaal nieuwe dingen en er komen en gaan mensen. Het heeft denk ik een jaar geduurd voordat ik niet meer elke dag mijn “schoolmail” checkte omdat ik nog zo betrokken was bij school. (Gelukkig heb ik nog steeds regelmatig contact met ze en zit ik zelfs nog in de collega’s groepsapp, maar toch is het wel ietsje anders)

2: De verschillende thema’s het hele jaar door:

Als je op school werkt, maak je dingen zoals carnaval, kerst en Sinterklaas heel bewust mee! Je werkt en leeft er al weken naar toe en het is geweldig om te zien hoe kinderen hier van kunnen genieten.

3. Oudergesprekken

Ik vond het altijd heel fijn om in gesprek te gaan met ouders en om samen te kijken hoe hun kind optimaal konden laten ontwikkelen. Ook de kennismakingsgesprekjes met nieuwe ouders die hun kind voor het eerst naar school brachten zag ik als een uitdaging. Ik vond het fijn wanneer hun kind zichzelf direct veilig zou voelen op onze school en dat ouders hun kind met een gerust hart bij mij achter zouden durven laten.

4. “Mijn” kinderen

Heerlijk een groep vol met kinderen, elk met hun eigen verhaal en identiteit. De grootste uitdaging om bij hun gevoel zien te komen en ervoor te zorgen dat ze je gaan vertrouwen en weten dat alles bespreekbaar is. Natuurlijk werk ik nu ook met kinderen maar toch het gevoel van een “eigen klas” dat is een heel bijzonder gevoel. Ik noemde het ook altijd “mijn kinderen ” en zo voelde dat ook! Met het gevolg dat ik heel veel situaties en gevoelens mee naar huis nam.

5. Kringgesprekken

Ik vond het heerlijk om met kinderen in de kring te zitten en om allerlei onderwerpen met ze te bespreken. Vooral als het vanuit de kinderen zelf kwam…….. Zo mooi om te zien hoe kinderen op elkaar reageren en wat ze van elkaar kunnen leren. Helaas liet het rooster het niet altijd toe om uitgebreid in de kring te gaan, maar die momenten waren heel waardevol.

6. De onvoorspelbaarheid en afwisseling

Elke dag is het een verrassing of je lesprogramma loopt zoals jij het gepland hebt! Nou dat gebeurde maar zelden. Vaak kwam er iets tussen of liep de uitleg niet zo soepel als gehoopt. Een uitdaging om op die onvoorspelbaarheid in te spelen! En die uitdaging vond ik juist zo mooi! Op het moment zelf kijken wat de kinderen nodig hebben en daardoor je planning bij te stellen.

7. De lieve pure uitspraken van de kleuters

In een (over)volle kleuterklas, krijg je elke dag wel een opmerking die een glimlach op je gezicht brengt! Ze zijn zo puur, eerlijk en volop in ontdekkende fase. Zo mooi om de kinderen ook de kans te bieden om dingen te mogen ontdekken. Ook de onverwachte opmerkingen of vragen tijdens een kringgesprek……prachtig! Daar genoot ik echt oprecht van! Mede doordat ik de kleuters gewoon geweldig vind en er van overtuigd ben dat er veel mijpalen plaatsvinden in de kleuterperiode, ontwierp ik de kleuterkiekjeskaarten! Het is een soort ode aan de kleuter, van mijn kant!

8. Oudleerlingen

Toen ik groep 8 had, kwamen nog heel veel oudleerlingen hun diploma of rapport laten zien. Dat vond ik zo bijzonder! Mooi om te merken dat je een belangrijke rol hebt kunnen spelen in hun ontwikkeling en dat ze oprecht trots zijn op wat ze bereikt hebben. Ook erg leuk om te weten hoe het met ze gaat, want alle kinderen die je in groep 8 hebt gehad, moet je loslaten terwijl je zo ontzettend hard hoopt dat het ze goed zal gaan. Sommige oudleerlingen spreek ik nog ooit via FB! De eerste lichting groep 8 die ik voor mijn neus kreeg, zijn nu gemiddeld 21 jaar oud!!!!!!

9. Studiedagen

Klinkt misschien gek, maar ik mis de studiedagen waarbij we met ons team bepaalde onderwerpen behandelden waar we heel enthousiast over waren. Er waren er ook een heleboel waar ik het nut niet van in zag, maar daar hebben we het nu niet over. De nuttige leerzame studiedagen waarbij je allemaal nieuwe info kreeg, zoek ik nu zelfs op. Ik hou ervan om me bij te scholen op onbekend terrein, alleen zag ik het toen als verplichting maar nu denk ik……Wat een luxe, bijscholen op kosten van de baas!

10. Het begeleiden van stagiaires

Ik vond het heel prettig om stagiaires te begeleiden en om ze zo goed mogelijk duidelijk te maken, wat er allemaal in het onderwijs van je gevraagd wordt. Met sommige stagiaires heb ik nog steeds contact en ben ik trots wanneer ik hoor dat ze veel van mij geleerd hebben.

Als je het bovenstaande lijstje zo eens bekijkt, zou je haast denken dat ik direct terug zou willen in het onderwijs. De keerzijde is echter dat ik naast dit lijstje van dingen die ik mis, een veeeeeeeel langer lijstje zou kunnen opstellen van dingen die ik vooral NIET mis! Zo lang dat lijstje nog altijd langer blijft dan het bovenstaande lijstje……. heb ik de juiste beslissing genomen!

😉

Ik heb des te meer respect gekregen voor collega’s in het onderwijs, ik zie nu achteraf pas echt in, wat er allemaal op je bordje komt en wat voor een grote verantwoordelijkheid het met zich meebrengt.  Daarom voor alle juffen en meesters in de wereld……..bedenk goed dat je een belangrijke rol speelt in een kind zijn leven! En geniet van de welverdiende vakantie! (en NEE ik weet als geen ander dat het echt geen 6 weken zijn 😉 )

(wil je ook een leerkracht in het zonnetje zetten? Dat kan hier!)

hartjesregen oker

Groetjes,

Suus

Een gedachte over “10 dingen die ik het meest mis nadat ik gestopt ben met werken in het onderwijs.

  1. Ik heb helaas maar 1 jaar echt leerkracht mogen zijn op Aruba, daarnaast alleen maar invaljuf. En ik mis bepaalde dingen ook wel, maar vele ook niet…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s