Het Brein….

Gisterenavond ben ik naar een lezing geweest op het OKC in Asten, het ging over opvoeden vanuit het brein! Een groepje van ongeveer 15 mensen heeft binnen 2 uur tijd een korte uitleg gekregen over de werking van het brein en vooral wat het brein met je doet als het in een stressreactie schiet! WAT een logisch verhaal en wat ontzettend belangrijk om deze informatie te hebben om kinderen beter te begrijpen. (of om jezelf en anderen beter te begrijpen)

Hanneke en Hans Jeronimus zijn zichzelf hier helemaal in gaan verdiepen. Hanneke vanuit haar medische achtergrond als huisarts en Hans vanuit pure interesse voor kinderen. Samen hebben zij de praktijk het OKC in Asten opgezet! En WAT kunnen die mensen met pure passie vertellen zeg!! Ik wist het al, omdat ik daar ben geweest voor de mindfulnesstraining. Ik had daar een intake gesprek met Hanneke en nadat ze vertelde hoe het brein werkt en wat voor reacties het kan geven op je lijf, viel er zoveel op z’n plek. Ik kreeg echt meteen de reactie van : ” WAAROM HEEFT NOOIT IEMAND MIJ DIT EERDER VERTELD????” Vervolgens de training gevolgd en laaiend enthousiast geworden. Om dat ik gevoeld heb wat het met mij deed EN omdat ik beter snap waarom mijn lichaam op bepaalde dingen reageert! Ik ben ook meer gaan lezen over de werking van het kinderbrein en het is gewoon MEGA interessant!

Hanneke weet hier echt ALLES over te vertellen en samen met Hans heeft ze als het ware als “levensmissie” om deze kennis zoveel mogelijk te verspreiden! Zodat iedereen die kinderen heeft of er mee werkt, heel simpel dingen kan veranderen! Ik ben het met ze eens….ik snap hun missie…..deze kennis (die ze breintools noemen) MOET gewoon verspreid worden onder leerkrachten, ouders, zorgverleners, sportcoaches etc etc. Er is niks zweverigs of raars aan…..sterker nog…..gefundeerde feiten die simpelweg heel veel veranderingen teweeg kunnen brengen en veel problemen kunnen voorkomen.

Het is heel erg lastig uit te leggen wat er nu precies verteld is…. maar de belangrijkste essentie is zeker dat je ALTIJD moet zorgen dat je eerst VERBINDING krijgt met kinderen en daarna pas met ze in gesprek gaat. Een brein wat “flipt” KAN gewoon geen verbinding krijgen.

We kennen allemaal de situaties waarin kinderen driftbuien krijgen, paniekerig zijn, VEEL te zenuwachtig zijn etc etc…… Hun brein zit op dat moment in een MEGA stressreactie en kan niet reageren op dingen die je ze op dat moment wil overbrengen. Het heeft geen zin om tegen een kind te zeggen (of te schreeuwen) op het moment dat het oprecht boos is….. Het heeft geen zin om troostende woorden te zeggen op het moment dat een kind midden in zijn verdriet zit….. Je hebt op dat moment GEEN verbinding. Als je dat weet, en leert wat je op dat moment WEL kunt doen, maakt dat de situatie veel minder gefrustreerd en makkelijk!

En we kennen allemaal de reacties van andere mensen op zo’n moment: ” hij moet gewoon luisteren, als het MIJN kind was, wist ik het wel…..” Laat die mensen maar praten (hoe moeilijk het ook is) want het is niet hun kind en het is niet hun situatie op dat moment, dus het is grote bullshit dat ze op dat moment weten wat ze zouden doen. Je weet NOOIT wat je zou doen in een bepaalde situatie, voordat je het zelf meemaakt. En zo is het met alles toch?

Of nog zo’n dooddoener: ” tegenwoordig hebben alle kinderen wel iets, vroeger werd er geen aandacht aan gegeven en zaten die kinderen gewoon achteraan in de klas!” Vroeger….was alles anders…..en ooit over na gedacht hoe het gevoeld moet hebben voor die kinderen die toen gewoon als “vervelend” werden bestempeld?????

Niks is zo moeilijk als het opvoeden van kinderen! En in plaats van dat we elkaar erop wijzen wat we in elkaars situatie zouden doen. Zouden we wat meer respect voor elkaars aanpak kunnen hebben omdat iedereen handelt op de manier waarvan hij/zij denkt dat op dat moment het beste is. En ELK kind heeft een andere aanpak nodig en zolang je als volwassene nieuwsgierig blijft naar de rede WAAROM een kind op een bepaalde manier reageert….. mag je jezelf een dikke vette schouderklop geven!

Zoek verbinding met kinderen zodra hun brein daar toe in staat is! Mocht je hier meer over weten….neem contact op met http://www.okc-asten.nl en ze willen je er alles over vertellen!!!! Kinderen kunnen VEEL meer dan wijzelf in de gaten hebben. Onze taak is om ze daarin te stimuleren en juist niet af te remmen. En NATUURLIJK moeten ze leren wat WEL en NIET kan. Natuurlijk moet je grenzen stellen en kinderen duidelijk maken wanneer ze te ver zijn gegaan. Het belangrijkste is dat je dat doet op een moment dat het NUT heeft en dat je SAMEN met kinderen gaat kijken naar hoe het de volgende keer anders zou kunnen!

Als gepassioneerd (ex)leerkracht zou ik ZO graag willen dat Hanneke en Hans een groter platform zouden krijgen om hun verhaal te doen, omdat ik er zeker van ben dat dit het onderwijs ten goede zou komen! Hoe fijn zou het zijn dat kinderen elkaar leren begrijpen??? Hoe fijn zou het zijn dat kinderen leren WAT ze moeten doen in tijden van stress?? (en geloof mij, kinderen van tegenwoordig hebben veel stress)

Ik ben er van overtuigd dat PABO- studenten deze informatie gewoon nodig hebben, het heeft zoveel meerwaarde voor hun studie. Want in die 4 jaar dat ik op de PABO heb gezeten heb ik nooit deze info gehad en die had ik heel graag willen hebben!

Het zou fijn zijn als dit verhaal gedeeld gaat worden, niet voor mij, maar gewoon in het belang van al onze kinderen!

Fijne dag!!!!

13 gedachtes over “Het Brein….

 1. Hoi hoi. Het lijkt me heeel erg interessant. Ik werk al jaren in de kinderopvang en denk dat het daar zeker goed gebruikt zou kunnen worden. Geven jullie ook ‘lezingen/workshops op locatie?

  Ik hoor het graag.

  Warme groet
  Danielle

  Like

 2. HALLO sUSANNE,

  iK KREEG JOUW SITE DOORGESTUURD VAN jUDITH.
  rEUZE INTERESSANT, WIJ MAKEN DIT MET kEVIN OP DIT MOMENT OOK ALLEMAAL MEE.
  aLS JE JE GEVOEL GOED LAAT WERKEN EN ECHT NAAR DE KINDEREN KIJKT DAN ZIE JE OOK DAT HET VOOR KINDEREN EEN HEEL MOEILIJKE WERELD IS, DIE VOLWASSEN WERELD.
  iK MOET EERLIJK TOEGEVEN, DAT IK HET NU VEEL BETER DURF DAN TOEN ONZE EIGEN KINDEREN KLEIN WAREN.iK GA ER ZEKER NOG EENS WAT INFORMATIE OVER INWINNEN.
  hEEL VEEL LIEVE GROETEN, eLLY (MOEDER VAN mARLOES)

  Like

  • Heeeeeeej Elly,
   Wat leuk om je op deze manier weer tegen te komen! Het zal zeker voor Kevin lang niet altijd makkelijk zijn en ik geloof meteen dat het een zoektocht is naar de beste manier om daarmee om te gaan! Maar dan is hij bij jullie heel goed op z’n plek! Heel veel lieve groetjes voor jullie!

   Like

 3. Hoi…hier een zeer geïnteresseerde ouder…zijn er in de nabije toekomst nog avonden waarop deze lezing gehouden wordt. Ik zou graag zo’n avond bij willen wonen. Vriendelijke groet Petra

  Like

 4. Mooi geschreven! Inderdaat was het een super interessant workshop! Ik werk al 8 jaar met kinderen vanaf 0 tot 4 jaar een super mooie werk! Ik leer elke dag meer en meer door het ervaren en observeren maar ook door meer en meer leren over opvoeden en kinderen beter te begrijpen. Deze workshop heeft mij weer gestimuleerd om verder gaan verdiepen in hoe kinderhersenen werken . Ik heb boeken van Daniel Siegel besteld en hooplijk kan ik weer een keer zo interesant workshop volgen. Ik wil graag samen met Hanneke en Hans gastouderbureau benaderen om alle gastouders een workshop te geven. Zeer interessant en nodig om hun werk nog beter te doen.
  Nog een keer super bedankt Hanneke en Hans voor een zeer interessant en leerzaam!
  Groetjes en tos snel
  Jessica Kirkels

  Like

 5. Hallo allemaal, ik ben Hans Jeronimus van het OKC-Asten. Als eerste wil ik Suzanne bedanken voor haar Blog en haar enthousiasme. Afgelopen woensdag hebben wij een workshop van 2 uur gegeven, die wij natuurlijk ook op andere locaties kunnen houden. Voor vragen hiervoor kun je contact met mij opnemen. Daarnaast is de workshop een verlengde van 2 trainingen, namelijk Breintools voor professionals en Breintools voor opvoeden. De eerste is vooral gericht voor professionals die werken met kinderen, zoals leerkrachten, pedagogische medewerkers, kindercoaches, etc., deze cursus duurt 2 dagen. De Breintools voor ouders, is vooral gericht voor ouders, maar kan ook door de bovenstaande doelgroep worden gebruikt, deze duurt 4 x 2 uur. Daarnaast gebruiken we de training Breintools op scholen, bij golf, op de werkvloer, etc. Afhankelijk van de doelgroep en situatie/omgeving passen wij de training aan. Daardoor is de training ook altijd op maat. Wil je meer informatie weten, dan kun je dit ook lezen op onze website http://www.okc-asten.nl/breintools/ maar een e-mail (info@okc-asten.nl) of even bellen kan ook. Gezien de reacties, was ik zo vrij geweest om het bovenstaande via de blog van Suzanne te doen. Hopelijk zal Suzanne dit niet erg vinden! Mvg, Hans Jeronimus

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s