Week tegen pesten….

Prachtig initiatief…..week tegen het pesten….elke 4e week van september….jaarlijks! Dus dat is DEZE week! Zo in het begin van het schooljaar niet echt ideaal voor leerkrachten want er komt al zoveel op ze af in de eerste weken. Ook moet iedereen nog wennen aan elkaar en aan de nieuwe groep of omgeving. Dat is JUIST de ideale periode om over pesten te beginnen. Een nieuw schooljaar, een nieuwe start en nieuwe kansen! Op de site http://www.stoppestennu.nl staat een compleet draaiboek en uitgewerkte lessugesties, wellicht iets om standaard in de jaarplanning op te nemen voor volgende jaren…..(een keer kritisch kijken naar het taakbeleid is immers ook niet verkeerd).

Nu kun je denken….een week tegen pesten…. allemaal leuk en aardig, maar daarna gaat het gewoon op dezelfde voet verder. Natuurlijk blijft het niet bij deze week, maar het is uiteraard heel erg goed om kinderen in deze week te leren dat ze pesten bespreekbaar moeten maken! Als er schoolbreed aandacht voor is op hetzelfde tijdstip kan dit heel erg effectief zijn! Daar draait namelijk alles om…….bespreekbaar maken! Kinderen moeten zichzelf veilig kunnen voelen zowel op school als thuis. En niet alleen kinderen, OOK een heleboel volwassenen hebben nog altijd last van pesterijen op bijvoorbeeld hun werk.

Als dingen bespreekbaar worden gemaakt, kan het uit de taboesfeer worden gehaald en kan er iets aan gedaan worden. We moeten met z’n allen er naar toe, dat we met een ander oog naar  pesters gaan kijken en DAAR het verschil gaan maken!

Begrijp me niet verkeerd dat ik het op wil nemen voor de pesters, maar geloof mij, 9 van de 10 keer pesten deze kinderen doordat ze zelf niet lekker in hun vel zitten, geen fijne thuissituatie hebben, onzeker zijn, zelf gepest worden en noem maar op! Vaak steken we in op het verzachten van het leed van de gepeste kinderen (wat natuurlijk heel belangrijk is). Maar zou het niet mooi zijn als we de pesters zouden leren om eens kritisch naar zichzelf en naar elkaar te kijken? Dat we ze confronteren met wat hun gedrag voor consequenties heeft? Dat we kinderen van jongs af aan al aanleren, dat het normaal is dat je elkaar op een positieve manier mag aanspreken op negatief gedrag? Dat je elkaar mag corrigeren wanneer het mis dreigt te gaan? En niet te vergeten dat het juist stoer is om voor elkaar op te komen?

En nu weet ik ook echt wel dat het wishful thinking is, om een klas of school pestvrij te krijgen. Maar ik ben er wel van overtuigd dat leerkrachten i.s.m ouders er een heel groot aandeel in kunnen hebben. LAAT leerkrachten a.u.b de kans en vooral de tijd krijgen om er in hun klas (het liefst dagelijks) aandacht aan te geven. En niet alleen n.a.v incidenten in de pauze…. NEE …..JUIST al voordat het fout gaat! En SCHRAP desnoods een keer een rekenlesje….. Want “geen tijd” is onzin!!! Kinderen die niet lekker in hun vel zitten pikken toch niks op van dat lesje. Als de sfeer in de klas goed is, halen ze het daarna met gemak weer in! Durf flexibel te zijn binnen de opgelegde tijdsdruk, je plukt er later de vruchten van!

En ouders…..bij jullie ligt er ook een belangrijke taak, schuif het niet af op school, ga niet aan de poort staan kletsen dat er “niks” aan pesten wordt gedaan! Ga niet praten met elkaar over dat ene kind wat pest, maar praat erover met de leerkracht! Als die van niks weet, kan hij ook niks veranderen! En bovenal…..PRAAT erover met uw eigen kind! Want dat kan zomaar de aanstichter zijn zonder dat je het weet!

Fijne dag!

2 gedachtes over “Week tegen pesten….

  1. Net een dagje te laat… Gisteren OR vergadering gehad. Had ik mooi na kunnen gaan wat er hier aan gedaan wordt! Ik zet hem meteen op de agenda voor volgend jaar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s