Bikkels in de dop, deze training gun ik elk kind tussen 8 en 12 jaar

Zoals ik al eerder heb geschreven, ben ik gecertificeerd bikkeltrainer geworden. En waarom? Omdat ik heel graag met kinderen werk en ze meer zelfvertrouwen wil geven en dat daar de methode “bikkels in de dop” echt PERFECT bij past!

En geloof mij, ik heb heel wat weerbaarheidstrainingen gezien in mijn periode op school, maar deze methode sluit echt helemaal aan bij mijn manier van werken en denken. Veel aandacht voor het positieve, kinderen anders leren denken, maar ook veel aandacht voor hoe je spanning in je lijf kunt verminderen.

Er zijn natuurlijk een heleboel trainingen, cursussen, therapieen enz. Je voelt zelf wel aan, welke het beste bij jou of je kind past, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer.

Omdat de bikkeltrainingen nog vrij nieuw zijn en nog redelijk onbekend, maar steeds bekender aan het worden zijn, probeer ik voor jullie duidelijk uit te leggen hoe de “bikkels in de dop” training in elkaar zit. Aan iets nieuws beginnen is spannend en het is altijd prettig om van te voren te weten wat je kunt verwachten.

Op de site van http://www.bikkeltrainingen.nl kun je heel makkelijk jouw dichtstbijzijnde trainer vinden. Alle trainers werken ongeveer hetzelfde, dus wat ik hier schrijf geldt ook voor de trainingen elders in NL.

De training draait om het boek “bikkels in de dop” wat geschreven is door een orthopedagoog en een psycholoog van Spectrum Brabant.

foto(12)

Tijdens de training maak je kennis met Piepmiep Paula(of pieper Piet), Bikkelboy Bob (bikkelgirl Babette), Chill Bill en Woeste Wilma(woeste Willem). Kinderen kunnen zichzelf identificeren met 1 van de personages en de verschillen in eigenschappen heel duidelijk zien en benoemen. Door in het “typetje” te kunnen kruipen, maakt het voor veel kinderen een stukje veiliger en minder confronterend. Piepmiep Paula is een onzeker meisje wat allemaal beren op de weg ziet en bang is:

foto 4

Bikkelboy Bob is het tegenovergestelde van Piepmiep Paula:

foto 2

Er wordt telkens vergeleken hoe beide personages met bepaalde situaties om zouden gaan. En telkens komt het GGGGG-denken om de hoek:

Gebeurtenis > Gedachte > Gevoel > Gedrag > Gevolg

Een schema uit de “cognitieve gedragstherapie” . Oftewel de manier om mensen te helpen anders naar hun problemen te kijken. Er gebeurt iets, je denkt daar iets over waardoor je jezelf op een bepaalde manier gaat voelen. Dat bepaalt weer hoe je je gedraagt en jouw gedrag zorgt voor een bepaald gevolg.

Aan de hand van het volgende schema wordt het voor de kinderen telkens inzichtelijk gemaakt:

foto 3

Dan worden de positieve kanten benoemd en gestimuleerd. Zodat de kinderen “trainen”om hun positieve eigenschappen verder te ontwikkelen en die juist in te zetten op de mindere momenten.

foto 1

Wat ik persoonlijk heel erg mooi vind, is dat er ook stil gestaan wordt bij welke signalen je lichaam afgeeft in tijden van spanning en dat het zaak is dat je er goed naar luistert! Vooral dat kinderen leren om te “voelen” en niet alleen maar te denken. :

foto 4 (2)

Kinderen worden uitgedaagd om als het ware hun “gedachten” te lijf te gaan met hun gevoel.  De ontspanningsoefeningen en de ademhalingstechnieken van Chill Bill kunnen kinderen enorm helpen om het nare gevoel, juist aandacht te geven waardoor het minder zal worden.

foto 3 (2)

Woest Wilma is het type waar iedereen van denkt dat ze alles durft vanwege haar grote mond maar in werkelijkheid blijkt dat gewoon een houding te zijn om haar onzekerheid te verbloemen. (alle kinderen herkennen waarschijnlijk wel een woeste Wilma uit hun eigen klas en leren zo om niet te snel te oordelen over deze kinderen en de dieperliggende gedachte te begrijpen)

foto 2 (2)

Verder leren de kinderen om om te gaan met kritiek, om NEE te leren zeggen, het verschil tussen pesten en plagen, om zelf kritiek te durven geven. Maar het allerbelangrijkste is dat ze leren “Bikkeldenken”.

“Wat je denkt ben je zelf “

Hopelijk is het voor jullie een klein beetje duidelijker geworden, wat er zoal aan bod kan komen tijdens zo’n training. Op de site van http://www.bikkeltrainingen.nl kun je de dichtstbijzijnde bikkeltrainer vinden in jouw regio.

Voor de mensen uit mijn regio…….Hier vind je verdere info over de training die ik zelf geef!

Ik kan deze training echt IEDEREEN tussen de 8 en 12 jaar aanbevelen! Het boek krijgen de kinderen bij de training zodat ze altijd nog een naslagwerk hebben. Voorafgaand aan elke training vindt een uitgebreide intake met ouder(s) plaats, zodat er goed afgestemd kan worden op de behoefte van elk kind.

Fijn weekend,

Een gedachte over “Bikkels in de dop, deze training gun ik elk kind tussen 8 en 12 jaar

  1. Pingback: Bikkeltrainingen.nl » Een Bikkeltrainer vertelt….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s