Structuur, overzicht en duidelijkheid

Goedemiddag allemaal,

De vrijdagmiddag is begonnen en iedereen maakt zichzelf op voor het weekend! Hier in huize Justmeiself hangt al dagen het “kwakkelvirus” dus het zal geen drukke planning gaan worden verwacht ik zo. Behalve dan dat ik zondag op de Beurs sta samen met nog ruim 45 andere kleinbedrijven, in de Ruchte in Someren. Daar heb ik echt heel erg  veel zin in.

Meis is echter al de hele week wat ziekjes. Wat heel erg jammer is, want ze mocht deze week weer gaan oefenen op school, want woensdag wordt ze 4 jaar! Ze is al 2 keer geweest en dat ging gelukkig prima, maar ze snapt er niks van wanneer ze nu WEL of NIET naar school moet. We zeggen telkens: “als je jarig bent, ga je naar de basisschool”. Maar vervolgens denken wij dat een (bijna)4 jarige gewoon WEET wanneer dat precies is…….. *FOUT* .

Deze leeftijd kinderen heeft nauwelijks tijdsbesef, Meis vraagt nu ook iedere keer als we naar school zijn geweest om Just weg te brengen: “ben ik nou jarig???we zijn toch op school geweest?” En dat meent ze ook nog heel serieus ook. En logisch, want dat hebben we haar letterlijk gezegd! Het wordt dus hoogtijd om de weekplanner weer voor de dag te halen. Die gebruikten we al voor Just, maar sinds die al redelijk kan lezen en schrijven, hoeft dat niet meer perse met pictogrammetjes. En Just heeft al wat meer overzicht in zijn hoofd, hij weet exact wanneer iets op het programma staat. De gymlessen, trainingen van het voetbal, verjaardagen van kinderen uit zijn klas….alles weet hij uit zijn hoofd. Dus momenteel is de weekplanner voor hem wat overbodig!

De weekplanner van gezinnig is een kleurrijk bord met de dagen van de week in een andere kleur. Deze kleuren komen overeen met de schatkistmethode die ze op heel veel scholen ook hanteren. Dat maakt het voor jonge kinderen heel makkelijk en overzichtelijk. Je kunt zelf weten of je per dag de planning op het bord zet, of voor de hele week. Mijn advies is om te kijken naar je eigen kind en het daar op af te stemmen. Sommige kinderen krijgen het benauwd van zo’n weekplanning omdat ze het overzicht dan kwijt zijn, anderen vinden het juist heel erg fijn om al te zien wat er later in die week staat te gebeuren. ALLE kinderen hebben structuur en duidelijkheid nodig, net zoals ALLE volwassenen dat nodig hebben. Alleen de een in wat meerdere mate dan de ander. Maar dat heb je zelf gauw genoeg in de gaten. Deze weekplanner is daar in ieder geval zeer geschikt voor:

foto 2(4)        foto 1(4)

Mocht je al een planbord hebben, maar de magneetjes zijn kwijt (of je hebt er te weinig) of je hebt zelf een planbord gemaakt en bent alleen op zoek naar de magneetjes? Dan is de onderstaande optie een goed alternatief. Dat is namelijk het vel met de 80 magneetjes, maar dan los verkrijgbaar!

foto(5)

Een heel aantal van jullie zal natuurlijk al bekend zijn met weekplanners of planborden en er zelfs ervaring mee hebben! Maar voor degenen die er nog nooit van hebben gehoord, is dit misschien een goede tip! Je zult zien dat het een heleboel rust kan terugbrengen in huis!

Fijn weekend!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s