Reisverslag van onze 10- daagse autovakantie naar Denemarken MET kids!

Ik wil echt niet de “Floortje Dessing” uit gaan hangen hoor, maar n.a.v mijn vorige blogje hebben er al verschillende mensen mij gemaild met de vraag over tips in Denemarken met kids. Hoe onze reis was bevallen? Wat we gedaan hebben enz! En laat ik hier nu toch net een reisverslagje over in de planning hebben.

Dus bij deze……ons reisverslag…… Lees en deel het gerust als je denkt dat iemand er iets aan heeft……Laat het gerust links liggen als het je helemaal niet boeit (wat ik me ook voor zou kunnen stellen 😉 )

Om te beginnen wil ik even uitleggen waarom we voor Denemarken hebben gekozen. Nou eigenlijk om 2 redenen……. We wilden a) nog een keer richting scandinavie en b) graag een keer met de auto. (vliegen vind ik persoonlijk echt heel erg verschrikkelijk vanwege het feit dat ik niet “weg” kan wanneer ik wil. Nu is dat gelukkig de afgelopen 2 jaar een heeeeeeel stuk beter geworden, maar toch…… een keertje met de auto gaf me een bepaalde rust)

Er kwam voor leden van de ANWB een mooie aanbieding voorbij…..5 nachten op een vakantiepark in Denemarken aan de westkust in een 3 – kamer appartement, inclusief 4 tickets voor legoland, voor nog geen 500 euro. Dat was voor ons de druppel om naar Denemarken te gaan.

Op 3 mei zondagochtend om 6 uur zijn we weggereden en om 19.00 uur kwamen we aan op het park. Nu moet ik er wel bij zeggen dat het normaal gesproken een stukje sneller zou moeten gaan maar we hadden:

1) een old-timer als auto

foto 3

2) 2x HEEL de auto uit moeten doen vanwege 2 kids met wagenziekte.

3) Ruim een uur langs de kant van de snelweg hebben gestaan zonder benzine.

foto 3 (2)

Eenmaal aangekomen op het park “Bork Havn” in het plaatsje Hemmet waren we blij dat de verwarming aan stond in het vakantiehuisje. Het was koud nat en het waaide enorm. Ons vakantiehuisje was heel erg gezellig en knus, maar heel erg klein en vooral laag (iemand boven de 2 meter zou echt een probleem hebben). Maar de kinderen vonden het geweldig. We zaten met ons huisje op loopafstand van het zwembad, speeltuintje en springkussen. We hebben onze spullen in het huisje gegooid en zijn in de buurt wat gaan eten. We hadden helaas nog niet helemaal het besef van de waarde van Deense kronen dus de eerste avond waren we ruim 90 euro kwijt voor een simpel buffet en 1 drankje met z’n vieren. Dat was te gek een beetje te gek. ( 100 kronen zijn ongeveer 13 euro). Het is sowieso heel erg duur maar gelukkig was er om de hoek een heel lekker restaurantje…. nou ja het was een kaarsenmakerij en een restaurantje in 1. We vonden het een aparte combi, maar je kon er lekker eten en de kinderen hebben daar zelfs een ochtendje kaarsen gemaakt! Kaarsen zijn helemaal “hot” in Denemarken schijnbaar. De kids vonden het geweldig en ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook een leuke activiteit vond met dat regenachtige weer.

foto(41)

Gelukkig hebben we ook een aantal uren zon gehad. En het leuke daarvan is…..dat je de zon dan wel extra gaat waarderen. We hebben maar liefst een uur (in 5 dagen tijd) op ons terrasje kunnen zitten. De kinderen op het springkussen en wij in het zonnetje 😉

foto 2 (2)

Je weet natuurlijk dat je niet voor de Zon naar Denemarken gaat, maar 12 graden en regen is dan ook wel het andere uiterste helaas. Dus alle uurtjes zon waren meegenomen. Het vakantieparkje zag er ook een stuk minder sober uit in het zonnetje en ineens was het veel leuker en mooier. (of het lag aan het glaasje rose misschien hihi).

Meis zat op het springkussen en Just maakte dankbaar gebruik van het droge weer en het feit dat er een voetbaldoel in de buurt was, vlak bij het water waar verschillende kitesurfers te zien waren. Daar gingen we uiteraard ook nog even naar kijken.

foto 2

Denis ging ondertussen even toeren met onze oranje vriend en maakte deze foto’s:

P1020369P1020371

Het park was op zich best aardig, maar tijdens de regendagen zou je denken dat je gewoon in NL op een vakantiepark zat. Het STIKTE namelijk van de Nederlanders (allemaal de aanbieding van de ANWB gezien) en het viel ons wel op dat de meesten echt wandelschoenen en mountainbikes bij zich hadden en gewend waren aan dit soort weer op vakantie.

Vanuit het park zijn we nog een dagje rond gaan rijden in de omgeving. Het dreigde elk moment te gaan regenen dus kozen we voor een binnenactiviteit. In het plaatsje Hvive Sande kwamen we bij een erg leuk visserij-museum uit. De kinderen vonden het prachtig en voor ons was het eigenlijk ook heel interessant.

P1020224  foto 4

P1020228      P1020215

Ik kan nergens een website vinden van dit museum, maar bij de plaatselijke touristinformatie kunnen ze je vast verder helpen.

We hadden op weeronline gezien dat het op woensdag de beste dag zou worden. Koud maar droog en besloten op die dag naar LEGOland te gaan. Het was een fantastisch park en de entreetickets zaten inbegrepen bij de aanbieding dus ook daar kleurde de parkeerplaats geel van de NL nummerborden. Legoland is echt wel de moeite waard om er een dagje heen te gaan wanneer je in de buurt bent, maar wij hadden er eigenlijk meer van verwacht, aangezien de LEGO daar is uitgevonden. Ik persoonlijk had gedacht dat er een museum bij zou zijn met uitleg over het ontstaan van lego enz enz. Maar het park zal niet anders zijn dan de parken in de rest van de wereld. De kinderen vonden het top en we hebben echt wel genoten!

P1020257 P1020258 P1020260 P1020273

Op de regenachtige dagen hebben we dankbaar gebruik gemaakt van het binnen zwembad (heel klein dat wel) , hebben Denis en Just veel spelletjes gedaan! En waren we allemaal heel erg blij met de ipad, wifi en een boek.

foto 1 (2)

Op vrijdagochtend zaten de 5 nachten erop en gingen wij op doorreis naar Kopenhagen. Een rit van ongeveer 4 uur waar we de hele dag over mochten doen! Om de reis iets aangenamer te maken brachten we precies op de helft een bezoekje aan een dierentuin “Odense ZOO” . Wat een leuke dierentuin zeg! De dierenverblijven zijn erg mooi ingericht en vormgegeven en de kinderen mogen er vanalles doen. Toch blijven bij hen de speeltuintjes altijd favoriet en die waren er ook een heel aantal!

foto 1

Rond 2 uur reden we weer aan zodat we rond 4 uur in Kopenhagen aan zouden komen. We hadden daar een huis gehuurd via AIRBnB 

Ik had daar wel ooit van gehoord, maar mezelf er nog nooit in verdiept! Je huurt als het ware gewoon een huis van iemand anders. In dit geval huurden wij een appartement in Frederiksburg, een hele mooie wijk buiten kopenhagen. Op het moment dat we aankwamen was de eigenaar nog thuis en wees ons de weg in zijn prachtige appartement. Nadat hij alles uit had gelegd vertrok hij naar vrienden en bleven wij 3 nachten in zijn huis. Ik moet even aan het idee wennen, maar al gauw bleek dat het ideeaal was om gewoon de ruimte en de luxe te hebben, die je thuis ook gewend bent. De kinderen hadden een eigen slaapkamer (met speelkamer), we mochten gebruik maken van de keuken, wasmachine, badkamer, computer, tv, playstation enz enz. En na een drukke dag in de stad, was dat voor de kids (en voor ons) eigenlijk heel erg fijn om de dag rustig af te sluiten. Het was een prachtig appartement en als je op die locatie een hotel zou moeten betalen, ben je echt het dubbele kwijt. De ligging was ook super. Op loopafstand van de Metro, het prachtige park en er waren een heleboel leuke winkeltjes. Wat opviel was dat er een heleboel winkels waren waar je biologisch en eerlijke producten kon halen. Ik voelde me daar erg prettig. Ook super leuke kinderkleding, maar helaas waren deze winkeltjes op zaterdag en zondag niet open.

P1020376 P1020377 P1020382 P1020389 P1020393

We hebben de eerste dag het park bezocht gezellig uit gaan eten. Dit was de meest zonnige dag van de hele week dus we hebben er flink van geprofiteerd.

De volgende dag zijn we naar het centrum van Kopenhagen gegaan. We hebben de auto laten staan en voor het eerst in ons leven gebruik gemaakt van UBER . Ook dit fenomeen kende ik alleen uit de media maar had me er nog nooit in verdiept. Ik wist wel dat het in sommige landen verboden is, en dat taxibedrijven er niet blij mee zijn. Het werkte als een tierelier! Je download de app. Geeft aan waar je staat, je krijgt melding van de dichtsbijzijnde taxi over hoe lang het nog duurt voordat hij er is. De betaling gaat met de creditcard en op de meter nauwkeurig dus je betaald nooit te veel en hoeft niet bang te zijn dat je opgelicht wordt! Binnen 5 minuten zit je in de taxi! IDEAAL. Vooral met kinderen…..als die het beu zijn, is het niet prettig om heel erg lang op een taxi te moeten wachten of om nog een hele poos te moeten lopen naar het dichtsbijzijnde metrostation. Dit was echt een openbaring voor ons. De chauffeurs zijn super aardig en kunnen je goed adviseren waar je wel of niet heen moet gaan! Deze dag hebben we vanwege het regenachtige weer voornamelijk gewinkeld (wat ik natuurlijk niet erg vond) en we hebben gezellig met z’n viertjes bij de Ierse pub geluncht! Erg leuk! De allereerste keer in de taxi was voor de kids ook heeeeel spannend!

foto 4 (2) foto 5

Toen het op een gegeven moment maar bleef regenen hebben we een tour met de rondvaartboot geboekt. Op die manier zaten we een uur droog en zagen we toch wat meer van Kopenhagen.

foto 3 (3)

Rond etenstijd zijn we naar het huis gegaan zodat de kids nog wat konden spelen en we de dag (met veel prikkels) rustig af konden sluiten.

Zondag was het moederdag EN mijn verjaardag! Allereerst was ik ONTZETTEND verwend! Met lekkere taart, verse broodjes en knutsels van de kids. Daarna zijn we in Frederiksburg zelf gaan shoppen in het winkelcentrum. Erg leuk! Veel inspiratie op gedaan, weinig gekocht (VEEL te duur). Vervolgens met de Metro naar het centrum gegaan. We wilden graag naar Christiania, een soort Hippiewijk midden in Kopenhagen! De taxichauffeur van de dag ervoor had ons het afgeraden want het was daar niet kindvriendelijk zei hij. “allemaal drugs enz…….”  Toen we zeiden dat we wel wat gewend zijn in NL begon hij te lachen. We besloten om er toch heen te gaan en om te draaien als het echt zo erg zou zijn. Nou….ok…..er werd Wiet verkocht. (door mannen die een pet op hadden en een sjaal voor mond en neus zodat je ze niet herkende, in tentjes met legernetten……) Je mocht er geen foto’s maken en het stonk er op sommige plaatsen….. Aan de andere kant was het erg gaaf om te zien! De muren vol grafittikunst…..de mensen…….de sfeer! Ik vond het heel interessant maar ergens ook wel een beetje “viezig” . In plaats van dat het me aan “hippies” deed denken, vond ik het eerder een daklozen en zwerversdorpje. Just vond het er helemaal niks, Meis vond het prachtig!

foto 2 (3)

Als afsluiting van ons avontuur in Kopenhagen, gingen we naar het prachtige park TIVOLI . Midden in het centrum ligt een soort van attractiepark/kermis wat er ontzettend mooi en gezellig uit ziet! De entreeprijs valt mee, maar je moet overal “Los” voor een attractie betalen. En die ritprijzen konden wel oplopen tot ongeveer 8 euro per ritje! Gelukkig was het alleen al leuk om daar rond te lopen en waren er ook genoeg dingen te doen die gratis waren. De kids kregen 4 tickets ieder en mochten zelf beslissen in welke attracties ze gingen. Jammer genoeg voor Just moets je overal 1.20 zijn om er alleen in te mogen, dus hij werd vaak teleurgesteld! Ze vonden het wel ontzettend leuk! Dus het was een geslaagd moederdaguitje!

foto 1 (3)

We waren alle 4 erg vermoeid na zo’n dagje en in plaat van uit te gaan eten, zijn we met de uber naar huis gegaan en hebben we pizza gehaald! De volgende morgen zijn we richting Hamburg gegaan, waar we nog 1 overnachting hadden in een Hotel langs de snelweg zodat we de volgende dag nog maar 4 uurtjes hoefden te rijden tot thuis!

Het was een hele gezellige vakantie! Opvallend was dat de mensen daar zo vriendelijk en “relaxed”overkomen. De omgeving is niet heel erg bijzonder (beetje vergelijkbaar met NL) en het is vrij prijzig. Dit in combinatie met het koude weer klinkt niet echt als een TOP vakantie zou je zeggen….toch hebben we het alle 4 heel erg fijn gehad en kunnen we het toch andere gezinnen aanbevelen! (al moet ik eerlijk bekennen dat bij mij een weekje naar de zon favoriet blijft ;))

Mocht je naar Denemarken gaan en nog verdere vragen hebben?? Mail me gerust!

Liefs,

Suus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s