Free download voor kleuterliefhebbers

Gisteren deelde ik een gedichtje over de kleuterperiode. Ik ben zelf kleuterjuf geweest en liep regelmatig tegen het dilemma van de “najaarskinderen” aan. Bij de kleuterjuffen onder ons behoeft dit geen verdere uitleg.

Ik ben altijd voorstander geweest van lang kleuteren. En bij twijfel…..zeker niet naar groep 3 door laten stromen.Laat ze lekker nog een jaar ontwikkelen, ontplooien en vooral spelen. Doordat kinderen tegenwoordig opgroeien in een enorm talige omgeving, heb je steeds meer kleuters die in groep 2 al lezen. Het blijft lastig wat je daar mee gaat doen.

Het ene kind doet het prima en zit helemaal op zijn plek zo jong in groep 3, het andere kind is na 2,5 jaar kleuteren nog amper toe om door te stromen.

En DAT is precies waar het mij om gaat. LAAT die 1 januari grens eens wat meer los en kijk naar het kind. Wanneer je gericht gaat observeren als kleuterjuf zijnde, weet je vaak precies op gevoel en ervaring te beoordelen of een kind door kan ja of nee.

Durf een kind door te laten wat er aan toe is, maar durf ook ZEKER een kind dat voor 1 januari geboren is, nog een jaartje te laten kleuteren. (Ik ben er helaas inmiddels iets te lang uit om precies te weten wat de wettelijke regelgevingen hier over zijn. Maar volgens mij heb je als leerkracht en ouders altijd de keuze om te kiezen wat voor jouw kind het beste is)

Ik zie de kleuterperiode als een fundering . Een fundering moet goed droog zijn voordat je er een muurtje op kunt gaan metselen. Is de fundering nog nat? Dan zal het muurtje instabiel worden en instorten. En muurtjes die eenmaal ingestort zijn, zijn toch maar lastig te repareren…….

Deze metafoor gebruikte ik dus in het gedichtje van gisteren. Er kwamen vragen of ze het gedicht uit mochten printen om in de personeelskamer te mogen hangen. NATUURLIJK.  Alleen heb ik het even wat mooier en duidelijker vormgegeven en het ook op posterformaat ontworpen. Je kunt het op A3 formaat zelf uitprinten.

Hoe meer het verspreid wordt, hoe beter……..Kleuters moeten kleuters kunnen zijn. En ik hoop dat ze bij het ministerie van onderwijs ook in gaan zien dat het ZO belangrijk is om JUIST in de kleutergroepen te investeren. KLEINE groepen, ruimte voor talent-ontwikkeling, investeren in omgang met elkaar, leren ontspannen in moeilijke situaties, voor jezelf opkomen enz enz enz. Kortom, alle belangrijke basisvaardigheden worden in de kleuterklas ontwikkeld. LAAT kinderen er de tijd voor nemen. LAAT ze in hun eigen tempo ontwikkelen.

En geloof mij…….het gebeurt……kinderen zitten achter een CITO-boekje terwijl ze de leesrichting niet eens weten (en dat ook nog niet HOEVEN weten) .  Zet dan maar eens “een streep onder het derde plaatje” als de juf dat zegt………Dat is toch krom?

Maar goed….. mijn standpunt is duidelijk. KIJK NAAR INDIVIDUELE KINDEREN in plaast van naar regeltjes en blijf dat doen. En onderschat vooral het belang van een fijne, veilige kleuterperiode.

Onder de afbeelding staat de link voor de free download:

Poster kleuterperiode

 

Liefs,

Suzanne

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s