6 tips om de Sinterklaastijd leuk te houden en net ietjse minder spannend

Goedemorgen, ben ik weer….deze keer was het pas 6 uur! (*joehoe*) Maar deze ronde wel een manneke met buikpijn aan mijn bed : ” Ik heb buikpijn omdat ik de intocht zo spannend vind, sinterklaas weet de weg naar Gouda helemaal niet…….zal het goed komen??”

Rede genoeg om mijn ervaringen rondom Sinterklaastijd, zowel in de kleuterklas als thuis met de kids, om te zetten in tips die misschien ook nog eens andere mensen kunnen helpen (en daarmee ook de kinderen).

foto-7

Tip 1: Zeg dat het ALTIJD, maar dan ook ALTIJD goed komt

Als je er, net als driekwart van Nederland, voor kiest om het Sinterklaasjournaal te volgen, realiseer jezelf dan dat niet alle kinderen hier mee om kunnen gaan. Het is voor een heleboel kinderen ontzettend leuk en voor ouders ook erg lachen! Maar is je kind wat hooggevoelig? Zul je merken dat er allemaal “zorgen” om de hoek komen. Want bij het Sinterklaasjournaal wordt namelijk ontzettend de spanning opgebouwd met de verhaallijn! Kinderen worden tot het laatst in spanning gehouden met “of het allemaal wel goed komt”! Merk je dat je kind hier “last” van heeft? Probeer dan vooral niet te “enthousiast” in de verhaallijn mee te gaan! Het enige wat jij als ouder hoeft te zeggen is dat het ALTIJD goed komt! Bij Sinterklaas komt namelijk ALTIJD alles goed!

Tip 2: “Gebruik” Sint en Piet nooit (of vanaf nu nooit meer) om ongewenst gedrag mee te bestraffen

We doen het allemaal, tenminste bijna allemaal denk ik, ik betrap mezelf er ook op….. Wanneer je kinderen niet luisteren, dreigen met: ” oei, heb je in de gaten dat het bijna Sinterklaas is? Ik zou wel luisteren als ik jou was anders krijg je dadelijk geen cadeautjes!” Als je er als volwassene even helder over na denkt waarom je dit zegt en wat dit voor je kind voor spanning oproept, realiseer je jezelf waarschijnlijk dat je het vooral uit pure onmacht van jezelf zegt, of om dat het op dat moment even een makkelijk “machtsmiddel” is om in te zetten! Realiseer jezelf wel dat dit de GROOTSTE onzin is, want is er ooit een pakjesavond geweest waar GEEN cadeautjes bij waren voor een kind? Het antwoord is NEE en dat weten je kinderen ook! Waarom ze dan onnodig angstig maken? Als je denkt daar het gewenste gedrag mee te bereiken…..dan heb ik een vervelende mededeling voor je….dat gaat je op deze manier zeker niet lukken! Als je dan toch “gebruik” wil maken van bijvoorbeeld de luisterpieten, doe het dan op een positieve manier! “Wauw wat heb jij goed opgeruimd, ik denk dat de luisterpiet supertrots zal zijn als hij dit hoort!”

Tip 3: Schep duidelijkheid in de Sinterklaasperiode

In korte tijd staan er veel activiteiten op het programma, intocht hier, pepernoten bakken daar, Sint op het werk, Sint op school, Sint bij opa en oma, Sint bij de buurt EN dan ook nog af en toe je schoen zetten! Je voelt het al aankomen, vooral een kind wat gevoelig is voor prikkels en structuur kan deze periode als heel verwarrend en chaotisch ervaren. Probeer zoveel mogelijk duidelijkheid te scheppen! Gebruik bijvoorbeeld een weekplanner of aftelkalender om zoveel mogelijk dingen te plannen. Natuurlijk kun je niet “alles” in deze periode plannen, maar als je in ieder geval zoveel mogelijk onzekerheid kunt wegnemen krijgen de kinderen een stuk rust. Gisteren plaatste ik een voorbeeld van een weekplanner waarop je kunt aangeven wanneer de schoen gezet kan worden. Daarnaast staat er onder elke dag een stippellijn waar ouders nog ruimte hebben om extra picto’s of tekst toe te voegen! In mijn vorige blog staat een linkje om hem te downloaden.

aftel-kalender

Tip 4: Kijk en luister naar je Kind

Realiseer je goed dat Sinterklaas een “kinderfeest” is, waarin we ervoor moeten zorgen dat de kinderen het leuk hebben! Daar waar volwassenen strijden om de pietendiscussie, zijn kinderen bezig met hun verlanglijstje. En als je net als ik iemand bent die de sinterklaastijd HE-LE-MAAL geweldig vindt…..Pas op!!!! Het kan namelijk zijn dat jijzelf het allemaal VEEL leuker vindt dan je eigen kind! (geloof mij, ik praat uit ervaring)  Daar waar jij als ouder niet genoeg kan krijgen van alle intochten en sinterklaasbezoeken en het zo gezellig vindt om zo vaak mogelijk de schoen te laten zetten, het leuk vindt dat je kinderen helemaal verkleed en geschminkt als schattige Sint en Piet (aaaaaaah wat leuk voor de foto’s) overal verschijnen. Dat je ook nog het liefst hebt dat ze bij Sint op schoot gaan zitten voor de foto!……….(herkenbaar??)  Probeer te luisteren naar je eigen kind, als hij zegt dat ie niet wil, probeer dan niet toch door te drammen. Als ze bang zijn, zijn ze bang en neem dit serieus! Als ze niet verkleed willen, willen ze gewoon niet verkleed, punt! ( mijn kids wilden wel verkleed maar absoluut niet geschminkt). En ja ik heb ook een foto met een huilende Just (van amper een half jaar) met pietenmutsje zittend bij Sinterklaas…..

Ook als je merkt dat bepaalde dingen te “druk” zijn voor jouw kind, loop gerust even weg of besluit om desnoods naar huis te gaan! (wat anderen daar ook van zeggen en denken) En kies ervoor om bepaalde dingen juist wel of niet te kiezen! Het moet leuk blijven voor jullie beide en geloof mij, als je kind het niet leuk vindt, is er voor jou ook niks aan! (en HOE leuk dat je het misschien zelf had gevonden, volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen).

Tip 5: Laat kinderen hun fantasie verwoorden

Het mooie van de Sinterklaastijd is dat het bij een heleboel kinderen fantasie oproept! Rollenspel, verhalen vertellen, tekeningen maken, zelf brieven schrijven, knutselen! Lekker creatief bezig zijn. Laat kinderen hun fantasie verwoorden, want sommige kinderen krijgen namelijk ook een “op hol geslagen” fantasie over het hele sinterklaasgebeuren. Een prachtig mooi boek waarbij kinderen (en grote mensen) uren kunnen fantaseren en wegdromen.

foto 2foto 1

Tip 6: Geniet

De allerbelangrijkste tip: “GENIET” van alle leuke dingen die de Sinterklaastijd met zich meebrengt! Voor je het weet ben je al lootjes aan het trekken voor de Surprise 😉 !

Fijn intochtweekend!!

x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s