Meer mannen voor de klas!!!!

Sjonge jonge, word ik vanmorgen wakker van de wekker na een heel erg mooi intiem concert van Rowwen Heze…… Open ik mijn twitter en kom ik het volgende tegen:

Allereerst wil ik zeggen dat dit echt echt echt HEEEEEEEEL toevallig is en vooral omdat ik gisterenavond, terwijl rowwen heze voor de prachtige achtergrondmuziek zorgde, een heel erg mooi gesprek heb gehad over dit onderwerp!!!! En eerlijk gezegd valt mijn mond nu nog verder open van verbazing bij het lezen van het bovenstaande feit.

Het schijnt namelijk moeilijk te zijn om aan mannen voor de klas te komen!!!!! Nou geloof mij…..het is heel simpel op te lossen!

Om te beginnen ben ik heel erg voorstander van de speciale opleiding tot kleuterleerkracht! Ik heb veel gewerkt met de “Klossers” van vroeger en dit is een uitstervend ras helaas…..Ik blijf er bij, kleuters zijn een vak apart! Maarrrrrr op het moment moeten alle PABO-studenten breed inzetbaar zijn, van groep 1 tot en met 8 moeten ze les kunnen geven. Ja mensen en DAT leren ze allemaal in 4 jaar tijd…… Ik weet uit eigen ervaring. Dat slaat NERGENS op. Waarom mogen ze zichzelf niet specialiseren in leerjaren waar ze ECHT goed in zijn? En zo enthousiast blijven? Ik heb het zien gebeuren…..het kleine groepje mannen wat toch maar aan de PABO begon, haakt massaal af na de 1e kleuterstage! Met alle respect, maar het is gewoon heel erg vaak geen mannending om billen af te vegen, snotneuzen te poetsen en “zogenaamd” taart te gaan eten bij de zandbak. En al helemaal niet wanneer je in het 1e jaar van de PABO zit en amper 18 jaar!

Dus afstappen van dat “Breed-inzetbaar” gedoe, gewoon studenten laten ontwikkelen op hun eigen talent en zorgen dat ze daar superieur in worden. Kwaliteiten benutten! Moet jij eens opletten hoeveel mannen er dan WEL hun studie afmaken. Plus je krijgt dat studenten BEWUST kiezen voor een bepaalde vacature en niet op ALLES gaan reageren om er iig maar “tussen” zien te komen! Dat je dus eigenlijk iemand in groep 1 krijgt die heel graag groep 8 zou willen en de hoop heeft dat dit het volgende jaar gaat gebeuren!

Maar nu….mijn mooie gesprek van gisteren……echt waar….ik heb gewoon staan praten met een mannelijke leerkracht die nu verplicht in de ww zit omdat er GEEN werk voor hem is! En dat al ruim 3 jaar niet!!!!!! ONGELOOFLIJK toch??? Gewoon een hele leuke enthousiaste jongen van 29, die al lovende recensies heeft ontvangen op alle scholen waar hij vervangen heeft, die echt ALLE groepen al gedraait heeft. Die al TIG scholen van de binnenkant heeft gezien en heeft mogen proeven van de sfeer binnen verschillende teams! Een jongen die gewoon al 3 jaar alles doet wat van hem gevraagd wordt…en daardoor bij de “creme de la creme” van de vervangers behoorde! (dan heb je wat he!) Hij overweegt nu inderdaad om ANDER werk te gaan doen, want er zal toch brood op de plank moeten komen en een bepaalde zekerheid zou welkom zijn toch? Toen hij dit vertelde dacht ik: “HALLO, WAAR ZIJN ZE MEE BEZIG IN NL?” Om STUG vast te houden aan alle regeltjes en verplichtingen die er nog zijn naar andere mensen toe? en daardoor jonge enthousiaste leerkrachten die enorm ambitieus zijn te verliezen? JA daar zijn ze idd mee bezig…..

Geloof mij… deze jongen, “ontploft” als hij het bovenstaande bericht leest….(het is, dat FIFA 15 vandaag uitkomt, heeft hij iig wat afleiding 😉 ) Maar kom op zeg……..

Wat mij betreft mogen ze mannen voorrang geven als de schoolsituatie hierom vraagt! En geloof mij….een heleboel schoolsituaties vragen hier om, wat zeg ik? SCHREEUWEN hierom! Het is gewoon een feit dat het voor kinderen goed is dat ze les krijgen van zowel juffen EN meesters. Sommige kinderen kunnen zelfs niet wachten totdat ze een keer een meester hebben! En met alle respect……ik heb zelf ervaren wat het fijn is om er een man binnen het team bij te krijgen (martijn dit kost je wel een reep chocolade btw). Zet vrouwen bij elkaar….en het wordt binnen NO time een kippenhok! Kan heel gezellig zijn, maar een nuchtere kijk van een man doet dan vaak wonderen!

En dit artikel is echt NIKS ten nadele van alle geweldige, hardwerkende juffen waar ik ENORM respect voor heb! Maar ik denk dat ze stuk voor stuk beamen dat een gemixt team gezonder is!

Ik ben benieuwd naar andere meningen en reacties!

Fijne dag!

5 gedachtes over “Meer mannen voor de klas!!!!

  1. Wat leuk om te lezen, ook al is het al ruim een jaar geleden dat je dit schreef. Gelukkig is het met deze jongeman inmiddels helemaal goed gekomen. We kunnen ons geen fijnere meester wensen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s