Tip: GEBRUIK GEEN KANT EN KLAAR- BELLENBLAAS MEER!

Even een kort blogje, gewoon als waarschuwing omdat ik zelf tot vorige week NIET wist dat bellenblaas ZO schadelijk kon zijn voor kleding!

Ik had verschillende shirtjes met zwartige vlekken en dacht dat ik weer eens een zwarte sok bij de lichte was had gedaan per ongeluk! (wat helemaal niet ondenkbaar zou zijn, als je kijkt naar mijn was-kunsten) Totdat het opvallend vaak voorkwam. Ik dacht aan wolluis in de wasmachine of misschien dat er een defect was in de filter of zo….. Dit was allemaal niet het geval.

Op een gegeven moment kwam het volgende shirt op deze manier uit de wasmachine:

foto 3(6)

Toevallig dat een vriendin (Hanneke) bij mij was en ook klaagde over zwarte vlekken in kleding! Ze was gaan bedenken hoe het kon dat het ene shirt wel deze vlekken had en de andere kleding uit dezelfde wasbeurt niet. Conclusie: Bellenblaas!!!! Toen ze het ging googlen bleek dat dit een algemeen bekende klacht is en dat er NIKS tegen te doen is! De kleding kun je dus gewoon weggooien!!!!  De vlekken ontstaan zelfs pas als ze in de was zijn geweest.

We keken op een bellenblaas en het staat er zelfs wel degelijk op! Maarja……WIE  kijkt er naar een gebruiksaanwijzing van een bellenblaas?? Ik niet!!! Bij de verzekering hoef je dus ook niet aan te kloppen!

foto 2(10)          foto 1(11)

Tot op de dag van vandaag zijn we in de veronderstelling dat er geen enkel middel opgewassen is tegen deze vlekken! Mocht er iemand zijn die de gouden tip WEL heeft, laat het weten!

Maar omdat voorkomen beter is dan genezen hoop ik dat dit berichtje veel mensen bereikt die het, net zoals wij, echt niet wisten! En ach…..het is maar kleding, maar toch is het fijner als daar geen blijvende vlekken in komen!

Als je bellenblaas zelf maakt, met dreft en water krijg je trouwens geen vlekken. (maar ook niet zulke mooie bellen)

Hopelijk hebben veel mensen iets aan deze tip!

Ook namens Hanneke,

groetjes,

Suus

74 gedachtes over “Tip: GEBRUIK GEEN KANT EN KLAAR- BELLENBLAAS MEER!

 1. ja wat een drama!!! Had ook 3 nieuwe shirtjes die na 1x dragen en wassen zo uit t wasmachine kwamen. Me lang afgevraagd waar de vlekken vandaan kwamen. Na het bericht van Hanneke op Facebook ging er een lampje branden! Maar….ik heb nog een beetje hoop! Ons mam geeft nooit op als het gaat om vlekken uit kleren halen. Ik ga ze dus aan ons mam geven en als ze het voor elkaar krijgt dan laat ik het weten!

  Like

 2. Als het weer witte was is, sopje maken en op het gras leggen in de zon( het moet er wel zon zijn) bij lichte was heb ik een emmer warm water met groene zeep en een nachtje laten staan eruit gekregen, alleen weet ik niet of het bij alle stoffen zo makkelijk gaat, ik heb nog wel makkelijke shirts voor mijn jongens 😉 succes voor jullie.

  Like

 3. Helaas kun je met de dreft van tegenwoordig geen bellen meer blazen😞
  Wat nog wel eens een keertje wil helpen tegen de bellenblaas vlekken (werkt heel goed bij vele andere vlekken) is glansspoelmiddel voor de vaatwasser dit goed op de vlek inwrijven en dan meewassen in de wasmachine, is het witte kleding en de vlek er nog niet uit dan kun je hetglansspoelmiddel op de vlek doen en in de zon leggen. Soms wil het nog weleens een keertje werken.

  Like

 4. Rotzooi blijkt het te zijn maar bij navraag blijkt niemand hiervan op de hoogte.
  Ik ook niet totdat de vlekken in de communiekleding zaten.
  Alles geprobeerd van vanisch, shout, dubro ontvetter, mengsel van citroen en zout, etc.
  Het enige waarmee de vlekken iets lichter worden is dasty ( wibra) en bleken in de zon.
  Tip: wanneer je weet dat er vloeistof op je kleding is terecht gekomen is paar keer goed spoelen alvorens ( met de hand) te wassen. Zo voorkom je de vlekken.

  Like

  • Ja, dat klopt, als ik weet dat mijn Kids bij een feestje zijn geweest, spoel ik de kleren eerst door, koud of warm, maar iig ZONDER zeep of wasmiddel, daarna kun je de kleren gewoon wassen…. De bellenblaas reageert namelijk met een zeep bestanddeel.

   Like

  • Misschien eens proberen met ossengalzeep : de zeep raspen en er kokend water op gieten ,laten afkoelen ,het wordt een dikke brij en deze brij op de vlekken smeren ,wat laten rusten en dan wassen in de wasmachine. Ik gebruik dat heel vaak voor rode wijn vlekken ook grasvlekken gaan zeer goed uit de kledij ? Het is niet schadelijk voor de stof . Aan de slag zou ik zeggen

   Like

 5. goed inzepen met sunlight zeep en in de zon leggen .op mijn geboorte eiland zepen we alles om leggen t in de zon en dan wassen we t gewoon krijg j er alles uit alleen die zeep is hier anders 🌞

  Like

 6. de makkelijkste tip volgens mij… als mijn kindjes gaan bellenblazen moeten ze even wisselen van kleding (de kleren met vlekken 🙂 of de zwempakjes bij heel mooi weer.
  geen stress meer voor de mama want ik vind het toch zonde als er vlekken in de kleertjes zitten.

  Like

  • Precies dit! Gewoon “speel” kleren aantrekken voor je ze naar buiten stuurt, met of zonder bellenblaas 😁 Natuurlijk is het wel fijn om te weten dat de bellenblaas zulke schade aanricht, maar ik vind de commotie nogal overdreven (om het niet te gebruiken).

   Like

 7. Ik krijg deze vlekken altijd na gebruik van schuimversteviger op haren wat dan afgeeft op kleding.
  Misschien krijg mijn vlekken daar dan ook mee uit.

  Like

 8. De gouden tip is:
  Eerst spoelen en spoelen en nog meer spoelen met KOUD water!
  Daarna in de wasmachine doen ZONDER wasmiddel. Alleen dan gaat het eruit.

  Like

 9. Ook ik kwam achter dit vreselijke verschijnsel!
  Terwijl het nat was flink geschrobt met shout en toen ging het er bijna allemaal uit!
  Maar dit werkt niet als de kleding al gedroogd is na het wassen!

  Like

 10. Als ik met mn oppaskindjes ga bellenblazen dan ben ik diegene die het potje vasthoud en alleen ik, omdat ik weet dat het rotspul is. Niet zo leuk voor de kindjes maar wel zo veilig voor de kleding. Ze zijn er nu aan gewend en vinden het toch super leuk om er achteraan te rennen en ze te vangen.

  Like

 11. Combi afwasmiddel met glycerine. Recept is wel te vinden op internet. Daarmee maak je mooie bellen. Of dat de vlekken veroorzaakt weet ik niet

  Like

 12. Afwasmiddel 2 eetlepels
  Met klein beetje maizena ongeveer eetlepel
  En water halve liter
  Mooie bellen middeltje
  Wel een dag van te voren maken!!
  En goed mengen en oplossen

  Like

 13. yep, hier is de bellenblaas jaren geleden verboden! Precies dezelfde vlekken, toentertijd zelfs een nieuwe wasmachine gekocht! Vlekken zijn helaas niet te verwijderen en de kleding kun je weggooien.

  Like

 14. Ik weet niet of het werkt met bellenblaasvlekken, maar als ik mijm haar verf en ik mors op mijn kleding gebruik ik spa rood. Dan gooi ik het shirt in emmer en dan gooi ik èèn 1,5 liter fles spa roodleeg in een emmer. Binnen 5 minuren zijn de vlekken er dan uit…
  Dit werkt ook goed met:
  rode wijn
  Grasvlekken
  Modder
  Pindasaus

  Hoop dat het lukt! Succes!

  Like

 15. Ik vond de vlekken ook al raar! Ik dacht dat het iets in de wasmachine was! Of een krijtje ofzo die ik had meegewassen. Maar vlekken van de bellenblaas klinkt erg logisch. Dat doen we bijna iedere dag. Ik wees trouwens we voorzichtig met blazen want als de bellen rondom zijn ogen knappen dan branden ze de ogen. Bedankt voor de blog!

  Like

 16. Hii bedankt voor de tip. Voortaan dus maar een oud tshirt aan doen als ze bellen wil blazen. Maar heb je wel eens dusty(wibra) geprobeerd. Krijg er tot nu toe alles mee weg. Van oliespetters tot kerrie vlek en koffie vlekken… Nou als er een andere oplossing is geef een gil☺️😁 succes!

  Like

 17. Ik ben er ook achter gekomen. … maar ook achter de oplossing! Zodra ik het vermoeden heb dat mijn kind in aanraking zou kunnen zijn geweest met bellenblaas (bijv.verjaardagsfeestje) dan spel ik het betreffende kleding stuk eerst goed uit met koud water en was het daarna pas echt met zeep.

  Like

 18. Je kunt ook bellen blazen met shampoo! Worden best groot, alleen niet zo’n glans als de echte bellenblaas. Maar het is er goed uit te wassen

  Like

 19. Ossegal dames is een redemie voor elke vlek. Gewoon te koop als vloebaar wasmiddel bij de kruidvat. Ook bellenblaasmiddel gaat er mee uit.

  Like

 20. Wat een zooi… bij witte kleding met ernstige vlekken gebruik ik altijd ace in turkse supermarkt te verkrijgen even in voorwassen. Zag ik op fb een filmpje voorbij komen gebruik afwasmiddel water verdikking middel en bakpoeder en je krijgt de mooiste bellen 😉

  Like

 21. Nou weet ik waar de vlekken vandaan komen op me zoontje z’n donkere korte broek. Ik had dat broekje gekocht 1 keer aan gehad en gewassen. Tot ik het ging ophangen dacht ik echt van hoe kan dit nu. Ik had um terug gebracht naar de winkel omdat ik dacht dat het een fout was in de broek!! Nu gaat er een belletje rinkelen op donkere kleding geeft het witte vlekken…

  Like

 22. En vooral NIET bellen blazen op de camping, worden je buren niet blij van! Tentdoek kan niet tegen bellenblaasbellen; tast waterdichtheid aan!!

  Like

 23. Daarom mochten mijn kinderen op de camping nooit met bellenblaas spelen: alle tenten krijgen lekkage op de plekken waar de bellen op het doek kapot knappen.

  Like

 24. De bellenblaas krijg je er wel uit, maar zeer lastig. Sunlight of iets dergelijks helpt Niet. Bellenblaas bevat glycerine dit is niet vet.

  Drenk de vlek in schoonmaakazijn en laat dit een aantal uur inweken.
  Na een paar uur behandel je de vlek met een oxi middel ik gebruik altijd het middel van de Lidl. Maak het oxi middel op de vlek vochtig zodat deze actief wordt. Wrijf in de vlek en vouw het kledingstuk dicht en wacht weer een paar uur. Controleer of de vlekken er uit zijn of vermindert. Herhaal eventueel de procedure azijn en oxi middel. Daarna opnieuw wassen. Bakpoeder kan ook je ook gebruiken werkt het zelfde als oxi. Bij nog lichte en enkele verkleuringen kan je de vlek behandelen met een beetje wasmiddel en in de volle zon leggen ( niet te lang) weg is weg.

  Sommige materialen zijn helaas gewoon niet te behandelen. Maar een mooi nieuw stuk kleding wat verpest wordt door deze rommel en weg gooien is ook zonde en enorm balen

  Like

 25. Mijn moeder en zus kwamen laatst met twee ideeën die schijnbaar werken tegen vlekken…of het werkt met de bellenbaasvlek heb ik geen ervaring mee. Wellicht eens uitproberen? Tip 1: was je kleding en hang ze in de zon. De zon brand dan de vlekken eruit. tip 2: laat je vlekken weken in melk. Was daarna je kleding. Veel succes! En voor degene die het gaan pproberenm. Laat even weten of het gelukt is!

  Like

 26. Inderdaad verschrikkelijke rotzooi! En het staat er gewoon op ‘Kan vlekken in kleding veroorzaken’!
  T I P: Wanneer we gaan zwemmen gaan ook de bellenblazen mee 🙂 🙂 ! Ook als thuis het zwembad staat komen ze te voorschijn!
  En anders even een kledingwissel doen….

  Like

 27. Inderdaad verschrikkelijke rotzooi! En het staat er gewoon op ‘Kan vlekken in kleding veroorzaken’!
  T I P: Wanneer we gaan zwemmen gaan ook de bellenblazen mee 🙂 🙂 ! Ook als thuis het zwembad staat komen ze te voorschijn!
  En anders even een kledingwissel doen…..

  Like

 28. Heeft er iemand al ossengal zeep geprobeerd? Schijnt ook n super middel te zijn tegen vlekken en niet duur… ik heb nog geen vlekken ontdekt maar zowel dan ga ik zeker ossengal zeep proberen.

  Like

 29. Vroeger toen ik bellen blaasde was het al bekend dat het vlekken in kleren, op ramen, op auto’s veroorzaakt.
  Daarom blaast mijn kind niet in de buurt van ramen en auto’s en heeft ze oude kleren aan als ze buiten speelt.
  Hebnog geen vlekken gezien.

  Like

 30. Dasty van de wibra 🙂

  Vlekken nat maken inspuiten even inwrijven met je knokkels en dan wassen zoals gewoonlijk.
  Als de zon schijnt dan ook nog even in de zon laten drogen

  Like

 31. ik snap dat het schadelijke vlekken geeft in de kleding, en ook dat de bellenblaas wellicht schadelijk is voor de kinderen. ik probeer te letten op een zo gezond mogelijke leefstijl, e-nr vrij, kleurstoffen vrij, geen tarwe enz.
  maar toch……
  ik kan niet op tegen die gelukkige kinderkoppies als ze van die mooie grote bellen kunnen blazen of kapot kunnen knappen. óók ik ben er “groot” mee geworden.
  persoonlijk stoor ik me niet zo aan een vlekkie meer of minder. wel als mijn kids het echt expres vies maken.

  Like

 32. Nou het is niet alleen de bellenblaas daar spelen onze kids nooit mee ik heb het ook in de kleren ik denk dat het van zand komt
  En het trekt ook niet in alle kleding
  Bepaalde soort ook in de luier’s is het heel erg

  Like

 33. Ik heb afgelopen week een quapi jurkje wat vol vlekken zat door bellenblaas in water met een flinke scheut bleek gezet. Het was een fel roze jurkje. Hier een paar uur in laten staan. Vervolgens met glorix wc reiniger (bleek) nogmaals helemaal begoten en even goed ingewreven. De jurk was toen nog steeds nat. Dit in een emmer laten staan en na ongeveer 2/3 uur uitgespoeld en gewassen. Wat denk je, alles eruit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s