Geachte meneer Dekker………daar ben ik weer……

Hallo Beste meneer Sander Dekker,  u zult wel denken……daar heb je HAAR weer! Dat klopt! Uiteraard is het ook voor minister Bussemaker bedoeld, maar ik vind u NET even wat meer toegankelijk.

Ik was ook heel trots dat u een blog van mij gebruikt had in uw filmpje op youtube! Dat was voor mij een teken dat u het gelezen heeft, dus daar ga ik deze ronde weer voor….

Ik laat u niet met rust. Ik maak een kritische kanttekening zodra er een aanleiding voor is, in de hoop dat u het leest, u aan het denken zet, en dat u er bovenal iets mee gaat doen!

Allereerst wil ik u vragen om het volgende nieuwsbericht nog eens kritisch te bekijken:

http://nos.nl/artikel/2028177-werkdruk-onderwijs-te-hoog-door-inspectie.html

Wat mij natuurlijk weer een stoot adrenaline door het lijf deed stromen was het volgende:

Actieplan kabinet

Het kabinet zegt in een reactie dat het samen met bonden, leraren en scholen in kaart brengt welke overbodige regels er zijn. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker werken aan een actieplan om administratieve druk tegen te gaan.

De bewindslieden benadrukken wel het belang van streng toezicht als het onderwijs onder de maat is. “Kinderen mogen niet de dupe worden van slecht onderwijs; scholen die het goed doen, moeten de inspectie kunnen zien als een kritische vriend die meekijkt hoe het nog beter kan.”

Bussemaker en Dekker noemen het logisch dat een inspecteur verder kijkt dan alleen de schoolgids, maar tegelijkertijd moet het bijhouden van resultaten niet als administratieve druk worden ervaren.

Lees ik dus letterlijk dat het kabinet SAMEN met bonden, leraren en scholen in kaart gaat brengen, welke overbodige regels er zijn???? Dat u  vervolgens samen met minister Bussemaker een actieplan gaat opstellen om de administratieve druk tegen te gaan? Dat is echt fantastisch :)!!!!!!!!

Ik hoop alleen wel dat het kabinet een HELE grote kaart heeft, want neem maar van mij aan, er zijn echt NERGENS zoveel overbodige regels als in het onderwijs! Het zal een hele administratieve druk geven om dat in kaart te brengen…… 😉

En dat een inspecteur “verder” kijkt dan een schoolgids…..dat snapt ieder weldenkend mens en dat er toezicht moet zijn is ook te begrijpen. Maar LAAT leerkrachten in hun waarde!!!!! Reken ze niet af op een slechte eindcito, en neem het ze niet kwalijk wanneer de administratie niet helemaal op orde is. Vertrouw op de kennis en de feeling van leerkrachten. Waardeer de dingen die ze WEL goed doen…..

En OK sommige leerkrachten hebben om 18.00 uur geen tijd meer om nog achter de computer te kruipen om een verslag van een gesprek, of een notulen uit te werken want er is een grote kans dat ze de hele klas nog moeten stofzuigen en vervolgens ook nog een keer naar huis willen. Er wordt altijd gezegd dat je prioriteiten moet stellen als leerkracht, maar als je vervolgens besluit om minder administratieve dingen te doen en meer aandacht voor de kinderen wil hebben, heb je dus een probleem.

Wat er in het nieuwsbericht gesuggereerd wordt is ECHT zo! En dat heeft niks te maken met BANG zijn om iets niet goed te doen als school, maar WEL om bang te zijn dat de inspectie het niet ok vindt! In mijn ogen worden scholen afgerekend op zulke belachelijke dingen. Voor je het weet heb je de titel “zwakke school” aan je broek hangen! En zie dat imago maar eens op te krikken! En dan heb ik het nog niet over wat dat met leerkrachten doet. Er zijn echt leerkrachten die slapeloze nachten hebben vanwege een aangekondigd inspectiebezoek!

Meneer Dekker, waarom gaan ze niet in gesprek met ouders, leerkrachten en kinderen? Waarom proeven ze de sfeer niet zoals die dagelijks is? Waarom laten ze de controle van alle regeltjes niet gewoon aan de directie of het overkoepelend bestuur over? Waarom is er niet meer aandacht voor hoe het sociaal emotionele klimaat is op een school? Waarom krijgen scholen geen handvatten om kinderen  te leren HOE ze kunnen ontspannen zodat ze zichzelf weer beter kunnen concentreren? Waarom kijkt de inspectie niet naar de talenten van kinderen en leerkrachten en of ze lekker in hun vel zitten??????? HIER DRAAIT TOCH ALLES OM!

Ik verzoek u nog een keer(nu u toch met een actieplan bezig bent) Schrap idd ALLE overbodige regeltjes en administratieve rompslomp en laat ALLE scholen kennismaken met mindfulness en zorg dat kinderen zichzelf veilig voelen en leren te ontspannen op school , dat leerkrachten veel tijd kunnen investeren in het onderwerp “jezelf zijn” en de ander accepteren zoals die is . Stop energie in het preventief aanpakken van problemen ipv “het mosterd na de maaltijd verhaal’.

Leerkrachten trekken het niet meer op deze manier en als u niet wilt dat kinderen daar de dupe van worden??? Nou dan hoop ik van harte dat er SNEL verandering komt. Kinderen die volgens de norm van de inspectie presteren……die zullen idd waarschijnlijk weinig merken van alles. Maar kinderen die er boven of onder zitten…… (en dat zijn er tegenwoordig HEEL HEEL VEEL) hebben een groot probleem tegenwoordig.

En niet alleen de kinderen, maar ook de ouders en leerkrachten zitten met de handen in het haar! Het idee van “passend onderwijs” is leuk bedacht vanachter een bureau, maar is niet werkbaar in groepen met meer dan 30 leerlingen! Waarom moddert het zo lang al door???

Ook al zit ik niet meer in het onderwijs…… heb ik toch last van het feit wat ik allemaal zie gebeuren. Toen ik mijn dochtertje van 4 jaar in moest laten stromen als 31e kleuter, kon ik wel janken ( en de juf ook denk ik ). Dat gaat toch NERGENS over? ben nou eerlijk

Dus beste meneer Dekker, mocht u hulp nodig hebben bij uw actieplan? Ik houd me ontzettend aanbevolen!! Zal ik zorgen voor het gebak dan regelt u de koffie ok?

Ik hoop dat het u deze keer weer onder ogen zal komen en wederom hoop ik dat er iets mee gedaan wordt! Ik moet eerlijk zeggen dat ik u heel erg hoog heb zitten als staatssecretaris van onderwijs en ik vind dat u echt goed uw best doet!

De aanhouder wint!

Mvg,

Suzanne Gruijters

6 gedachtes over “Geachte meneer Dekker………daar ben ik weer……

 1. Wauw, dit is precies verwoord wat ik wil wat betreft onderwijs!

  Erg fijn om te weten dat er mensen zijn die er net zo over denken en het ook nog voor elkaar krijgen om het op papier te krijgen. Die er actie voor voeren om hun idealen na te streven.
  Hier wordt ik blij van 🙂

  Like

 2. Tjah, laat ons lesgeven….

  Ken je Mathieu Weggeman? Spreadsheetridders, vinkvee en turfsmurfen moeten je dan bekend klinken.
  Ik herken je frustratie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s