Blijf altijd zoeken naar de juiste sleutel van iemands hart!

Gisterenochtend ging bij mij om 8.30 uur de telefoon….. De mama van een heel gevoelig manneke (7 jaar) belde me op. Ik ken haar al langer en als ik haar tegenkom kletsen we vaak over het thema hoogsensitiviteit. Haar zoontje is namelijk enorm hoogsensitief. En dag in, dag uit, loopt hij tegen een dikke muur van onbegrip aan.

ZO moelijk om dit als ouder te begrijpen en om hem het “juiste” te bieden. Op veel plekken waar ze komen gaat het mis doordat ze niet begrepen worden. En bijna iedereen heeft er uiteraard z’n oordeel over. OF het is “flauwekul”, of “je moet er niet zo in mee gaan” of “je moet gewoon strenger zijn voor hem”  en zo kan ik nog wel 10 dingen op noemen die DOODvermoeiend zijn en waar je als ouder ook gewoon niet aan went. Of , beter gezegd, waar je gewoon niet aan WIL wennen! En kun je nagaan wat zo’n manneke op die momenten denkt en voelt……

Het is ook lastig om HSP (hoogsensitieve personen) te begrijpen, want je hebt ZOVEEL verschillende kenmerken die bij hoogsensitiviteit horen wat vaak gezien wordt als “vervelend” of “storend”, maar wat puur te maken met externe prikkels en het feit dat het kind zichzelf op dat moment niet veilig, of zelfs “niet begrepen” voelt. Hieronder zie je de kernmerken (bron: kind & co)

Het is in de grote klassen van tegenwoordig ook een ware crime voor dit soort kinderen om te kunnen aarden op school! Vaak is het een combinatie van tijdsgebrek , onwetendheid en onmacht waardoor een situatie uit de hand kan lopen. Dat een kind zichzelf zodanig niet begrepen voelt, dat het niet meer naar die school wil. Een schoolwisseling kan een oplossing zijn, maar heel vaak zie je dat ze daar weer tegen hetzelfde aanlopen.

Zo ook bij dit verhaal. De moeder die ik aan de lijn had vertelde me dat de situatie van haar zoontje zodanig “slecht” was dat zijn zelfvertrouwen echt het nulpunt had bereikt en dat hij gewoon niet meer naar school wil omdat ze hem, volgens hem, niet begrijpen. Sommige kinderen niet, sommige leerkrachten niet en sommige andere mama’s niet. Hij zegt ook letterlijk thuis: “Mam ze snappen mij gewoon niet en mijn hoofd zit te vol” . Na vele gesprekken en dingen geprobeerd te hebben, is er besloten dat het beter is dat haar zoontje vanaf a.s maandag voor een tijd naar een soort van “zorgboerderij” gaat. Alleen overdag dan…. Hij krijgt hier ook onderwijs maar ook de nodige zorg. Dit is uiteraard niet over 1 nacht ijs gegaan, maar dat doet er nu even niet toe. Als het goed is zal het zo’n 14 wk zijn en daarin gaan ze het zelfvertrouwen proberen te herstellen en krijgt hij o.a therapie met paarden. Want dieren voelen WEL wat hij bedoeld!

Morgen heeft hij afscheid op school, maar hij wil ZO graag zijn klas een “boodschap” mee geven en daarvoor belde moeder mij. Of ik een mooie poster had in mijn webshop wat eigenlijk zijn situatie samenvat en waardoor mensen het beter begrijpen. Ik verkoop idd allemaal posters met positieve spreuken, maar eigenlijk geen enkele die deze lading dekt……. Ze zouden kabouter langmuts voorlezen om zo een beetje aan de rest uit te kunnen leggen wat er eigenlijk aan de hand was. Dat is uiteraard zeer geschikt.

Al gauw schoot me de poster van http://www.plint.nl te binnen en toen ik deze doorstuurde naar haar…..was het even stil aan de andere kant van de lijn….. “Dat wordt hem!!!!!” hoorde ik toen, deze past helemaal bij mijn zoontjes situatie!!! Dit is de poster waar het over ging:

foto 1 (2)

Gelukkig hadden ze hem nog voor morgen te pakken weten te krijgen en krijgt hij hopelijk morgen een mooi plekje in de groep 3 waar dit manneke waarschijnlijk weer terug zal keren na 14 wk.

Ik vond het zo bijzonder dat een manneke van 7 ZO ontzettend bezig is met zijn afscheid op school. Dat hij niet zomaar een zakje chips wil trakteren en dan weg is. Dat hij zijn klas een boodschap mee wil geven!!!!!! ZO mooi dat zijn ouders hierin meegaan. Petje af, ook voor hen!

Samen met zijn mama waren ze het afscheid voor aan het bereiden en stelden dit schema op: (je moet er op klikken om hem groter te krijgen en m goed te kunnen lezen.)

foto 2 (2)

Werkelijkwaar PRACHTIG!!!!! Ik was diep geroerd toen ik het las en voelde ook meteen de drang om er over te gaan schrijven. Want HOE waardevol is het dat je kind over zulke dingen nadenkt? Het lijkt misschien wel een belemmering maar hij zegt tegen zijn moeder dat hij het “fijn” vindt dat hij zulke dingen voelt. Terwijl ik de brief las, schoot me in een keer een traktatie-idee te binnen en uiteindelijk gaan ze dat morgen aan alle kinderen geven. In eerste instantie vond  hij het geen optie,omdat er een heleboel kinderen hem gekwetst hadden , maar toen ie in bad was geweest zei hij “Mam, ik wil het toch geven aan alle kinderen morgen, want er zitten ook een heleboel kinderen die mij wel proberen te begrijpen en die ook heel gevoelig zijn” Dit is de traktatie:

foto 3 (2)

Hij heeft geregeld dat een mama van een ander kind (waar hij zichzelf heel veilig bij voelt) met hem het afscheid gaat vieren want hij zei tegen zijn eigen moeder: “mam ik wil liever niet dat jij met mij mee gaat want ik voel dat jij dat niet aan kunt, laat mij maar met deze moeder gaan”

Terwijl ik dit typ rolt er een traan over mijn wang, gewoon omdat ik het ZO bijzonder vind en ZO knap. Ik hoop van harte dat hij morgen het afscheid krijgt wat hij voor ogen had en dat de rest de boodschap op zal pikken!

Een dikke high five voor dit manneke en een diepe buiging voor zijn ouders!

Zullen we, wanneer we naar kinderen (en volwassenen) kijken, proberen te doen wat er op het kaartje aan de sleutel staat? (wie weet gaat het hart zelfs open)

Fijne avond allemaal!

xx

13 gedachtes over “Blijf altijd zoeken naar de juiste sleutel van iemands hart!

 1. Goed geschreven en fijn dat je zijn ouders en deze jongen kan helpen met bepaalde kleine dingen die heel belangrijk voor hem zijn, ik hoop dat zijn klasgenootjes het willen en kunnen begrijpen op een positieve manier.
  Dit verhaal is heel herkenbaar voor mezelf, mooi dat er tegenwoordig op een meer creatieve manier mee wordt omgegaan, en mensen meer proberen een hooggevoelig kind te begrijpen.
  Dat verdiend deze knul! Ik weet zelf hoe het is om in zijn schoenen te staan.
  Ik hoop dat zijn creatieve begeleiding hem goed doet.
  Vooral de natuur en de liefde van en voor dieren geven veel rust als je even te vol zit.
  Het is vooral een lastige maar ook leerzame reis om te leren omgaan met je hoogsensitiviteit en dit een plek in je leven te geven en er het beste uit te halen voor jezelf.
  Het accepteren dat je het niet even simpel uit kunt zetten.

  Like

 2. Wat een mooi kind! En eigenlijk denk ik maar een ding terwijl ik je verhaal lees (met een brok in mijn keel…) ; Dat kereltje komt er wel! Met zo’n positieve houding, ondanks dat de wereld hem vaak niet begrijpt. Wat zullen zijn ouders trots op hem zijn, dat hij boven alles om anderen denkt. Ik hoop dat hij een fantastische tijd heeft op de zorgboerderij en goed tot zichzelf kan komen!

  Like

 3. Het is een fantastische jongen! Echt geweldig. Het is alleen zo: de wereld om hem heen heeft nog veel te leren, niet zo zeer deze jongen zelf. Hij is zo ongelooflijk puur, eerlijk en gevoelig, zijn omgeving is er nog niet aan toe om zo met hem om te gaan. Maar hij is een voorbeeld voor velen! Hopelijk kunnen zijn klasgenoten, leerkrachten en andere mensen om hem heen na jaren aan hem terugdenken en tot de conclusie komen: dit menneke had het al zo goed in de gaten waar het in het leven om draait!
  Zijn klasgenoten hebben goed geluisterd naar zijn verhaal, probeerden het manneke goed te begrijpen en stelden geïnteresserd vragen aan hem. Er was ruimte voor tranen, want echte vrienden heeft hij gelukkig ook. Hoe kan het ook anders, met een kind dat zo in zijn hart zit en zo oprecht is!
  De poster heeft hij vol trots aan zijn klas gegeven, er wordt hopelijk een mooi plekje voor gezocht. Zo is er voor alle kinderen in de groep een aandenken aan deze knul, voor de tijd dat hij nu even niet op school aanwezig kan zijn. Voor drie kinderen die hem dierbaar zijn, heeft hij zelf een mooie tekst geschreven; zo puur uit zijn hart. Tranentrekkend: hartverscheurend dat het zo verloopt, maar tegelijkertijd zo mooi dat dit manneke zijn eigen weg nu mag gaan om weer helemaal zichzelf terug te kunnen gaan vinden.

  Like

 4. Deze jongen is een kanjer. Zo sterk en bewust bezig met het afscheid op school. Ik hoop ook net als A.P. dat hij zijn weg terug weer kan vinden. Mijn zoon is een van de jongens die wel dicht bij hem staat en hem waardeert als persoon.. Mijn zoon was blij met het briefje dat hij kreeg met daarop heel veel positiviteit. Hij was vol tranen en ongeloof. Het heeft impact op hem een is er volop mee bezig. Hij begrijpt het verhaal wat er in de klas is verteld maar kan het moeilijk los laten. Na school heel bewust mijn zoon laten kijken en voelen hoe deze jongen nu rondloopt. Mijn zoon zei dat hij rustig was en blij….”dan ben ik dat ook., mama”, zei hij. Die poster krijgt een moose plek in de klas, dat weet ik zeker. En daarbij moet er nog vaak over gesproken worden, want het kan ook positief uitwerken op de hele klas.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s