Geacht ministerie van onderwijs

Vandaag kwam ik het volgende nieuwsbericht tegen op nos.nl:

http://nos.nl/artikel/722333-leren-kinderen-wel-wat-nodig-is.html

Er werd een oproep gedaan om mee te denken over het onderwijs en laat hier nu NET mijn interesse liggen. Ik ben er alleen niet zo goed in, om hier
over in debat te gaan of wat dan ook, het idee alleen al, maakt me Spaansbenauwd. Nee laat mij maar meedenken op (digitaal) papier en wie weet? Bereiken we via de sociale media ook al een heleboel….. (leuke afwisseling tussen de talloze berichten over de pietendiscussie)

Als u mij de vraag stelt, leren kinderen wel wat nodig is? dan is mijn antwoord daarop een duidelijke NEE.
Er worden VEEL te VEEL eisen gesteld die in mijn ogen lang niet voor alle kinderen nuttig zijn. En er wordt VEEL maar dan ook VEEL te weinig ingestoken op waar kinderen goed in zijn!

Tegenwoordig moeten leerkrachten klassen van 30 kinderen lesgeven en het liefst ook nog iedereen op hun eigen leerlijn. Maar omdat ze door de inspectie kei hard worden afgerekend op resultaten,hebben de hardwerkende leerkrachten nauwelijks tijd om ECHT te kijken naar kinderen! Dit begint al bij de kleuters…… als je kijkt wat een kind eind groep 2 moet weten….krijg je spontaan medelijden. Laat kinderen zichzelf ontwikkelen en ontplooien waar ze goed in zijn!!!!

Geef leerkrachten de ruimte om ECHT naar kinderen te kijken, om ze te observeren, om te kijken waar ze goed in zijn en vooral om in te kunnen steken op waar hun talenten liggen! Hier krijgen kinderen zelfvertrouwen van. En met zelfvertrouwen daar begint het mee! Leer kinderen omgaan met dingen waar ze tegenaan lopen en help ze dit te accepteren, ze kunnen nu eenmaal niet overal goed in zijn! Echt…. in de tijd dat alles via computers en smartphones gaat, laat kinderen alstublieft contact maken met elkaar! Laat ze voelen dat ze er mogen zijn en ervaren dat ze WEL ergens goed in zijn! In plaats van dat ze afgerekend worden op wat ze niet kunnen! En continue stress ervaren van de druk die op hun gelegd wordt.

En inderdaad…. in mijn ogen moet er veel meer tijd vrijgemaakt worden voor, dans , techniek, en andere creatieve vakken want een heleboel kinderen heeft dit nodig om zichzelf vervolgens weer te kunnen concentreren op een reken of taalles. Laat ze vaker buiten spelen! Laat ze op excursie gaan! Laat kinderen kennis maken met verschillende vakgebieden! Maar laat ze VOORAL kind zijn! Er wordt nu door scholen een heleboel activiteiten NIET gedaan omdat er geen tijd voor is in hun overvolle lesprogramma! Elke dag is een race tegen de klok om “alle” lessen af te krijgen. Hier kan ik echt waar met mijn verstand niet bij…… wanneer leren kinderen het meest? JUIST door het te ervaren! Denk maar eens na wat u zelf nog onthouden heeft van de basisschool, waren dat de standaard taallessen of het uitstapje naar de boerderij?

Pas als kinderen lekker in hun vel zitten en het gevoel krijgen dat ze ergens goed in zijn! Dan heb je een basis om te leren! Als een leerkracht de tijd krijgt om dit  proces te begeleiden in plaats van allerlei nutteloze administratieve taken, moet u eens opletten wat er zal gebeuren!

Dus als u het mij vraagt…. moet er VEEL meer tijd vrij gemaakt worden om talenten van kinderen te ontdekken en hierop ingespeeld worden en VEEL minder vergaderingen, papierwerk enz enz enz voor leerkrachten! Hier krijg je gegarandeerd gelukkigere kinderen, leerkrachten en ouders van! En als mensen gelukkig zijn, blijven ze gemotiveerd en tolerant naar elkaar!

Hopelijk komt dit bericht bij het ministerie van onderwijs terecht!!;)

met vriendelijke groet,

Suzanne Gruijters

41 gedachtes over “Geacht ministerie van onderwijs

  1. Je hebt helemaal gelijk, vooral wat betreft de creatieve vakken.
    Die hangen erbij, als er tijd over is!!!
    De scores zijn belangrijk in de ogen van de inspectie en wij doen er allemaal aan mee.
    Tijd om het roer om te gooien.

    Like

  2. Zo denk ik er in grote lijnen ook over, ik heb ongeveer 35 jaar in het kleuteronderwijs gezeten, ben nu sinds 2011 met pensioen, maar de laatste jaren werd het steeds hectischer voor de kinderen en de leerkrachten.

    Like

  3. Helemaal mee eens. Ik ben zelf 43 jaar leerkracht en door deze manier van werken heb je niet bepaald het gevoel dat je de kinderen recht doet. Om van jezelf maar niet te spreken. Onderwijs is als een golfbeweging, maar momenteel moeten we wel erg diep gaan. Ik wens ons, leerkrachten op de werkvloer, moed en energie om samen met de kinderen de deur soms dicht te doen voor alle testen en toetsen en de longen uit ons lijf te zingen.Van Dag Sinterklaasje tot I am dreaming …Succes.

    Like

  4. Precies en daarom is het ook zo belangrijk de kleine dorpsscholen te behouden. Op onze school in Schore (Zeeland) zijn er nog kleine klassen. We hebben bewust voor een kleine school gekozen, juist omdat het er niet zo druk is. Het werkt, ieder kind heeft hier ruimte om zichzelf te zijn en krijgt naar mijn idee onderwijs op maat.

    Like

  5. Klopt helemaal, leerkrachten zijn bezig met alles wat ze MOETEN van hogerhand. Laat leerkrachten bezig zijn met waar ze voor opgeleid zijn, LESGEVEN. Ieder op zijn eigen niveau, een kleuter op kleuterniveau, spelen, bouwen, praten, knutselen, stoeien, verkleden, rollenspel, samen eten, luisteren naar een juf/meneer die een boek voorleest, een prentenboek zelf “vertalen” met andere kinderen, lachen, huilen, ruzie maken, goed maken, knuffelen, vriendjes maken en nog veel meer. Dat zouden kleuters moeten doen, dat zou een leerkracht moeten begeleiden en niet al die bureaucratie, als sito toetsen, dossiers invullen, archief lezen en zo meer.
    Hakken, plakken, lezen, rekenen, ook dat komt maar NIET in de kleuterklas, daar zijn ze kleuter, dat mochten wij vroeger ook, wij zijn ook niet dom. Waarom doen we onze kinderen dit dan aan.

    Like

  6. helemaal mee eens. Kinderen ontwikkelen zich maar niet volgens statistieken. Kinderen hebben wel richtlijnen kaders en stimulans nodig die varieert per kind maar niet richtlijn in vorm v keurslijf cq bezuiniging.gezond verstand ouders & docenten dat is wat nodig is en niet protocol vanuit den haag die om de zo veel tijd agv verkiezing etc veranderd.

    Like

  7. Ook bij de peuters en hun leidsters, op de peuterspeelzaal, ligt de lat hoog! Mag een kind nog kind zijn? Mag een kind nog spelen.???
    Je hebt zoveel administratie dat je eigenlijk geen tijd meer hebt om je goed met het kind bezig te houden en dat is toch het allerbelangrijkste? Waarom pikken we het allemaal. Er is zoveel weerstand overal, daar moeten we toch met z’n allen wat mee?

    Like

  8. Er moet zoveel. Ook in groep 3 waar sommige kinderen zog steeds kleuter zijn, maar het mag niet meer. Er is geen tijd voor speelse activiteiten. Als leerkracht ervaar ik de dag als een race tegen de klok. Er moet zoveel. Doe ik het niet dan krijgt ik de rekening. Doe ik het wel dan krijgen de kinderen de rekening.

    Like

  9. Vertrouwen !!!
    De verhouding tussen het onderwijshart van juf of meester en de rationeel, denkende beleidsmakers is m.i. totaal uit balans. In de school van nu voelen veel leerkrachten zich niet veilig, niet gewaardeerd, niet gehoord door leidinggevenden en bestuur. Hoe kan er dan een prettige, veilige, evenwichtige leeromgeving voor de kinderen gecreeerd worden?
    De meester of juf wil met de kindertjes bezig zijn, hun met plezier op zoveel mogelijk manieren leren leren, hun talenten ontdekken en ontwikkelen maar leerkrachten van nu worden tesamen met de kinderen in een keurslijf van cijfers en protocollen geperst.
    Vertrouwen op het talent van ieder kind begint met vertrouwen in de juf en meester. Geef de leerkracht weer de ruimte en autonomie om zijn/haar talent, zijn/haar onderwijshart te volgen om juist dat te doen wat goed is voor zijn/haar kinderen in de klas.
    Vertrouw op kind èn…. meester en juf !!!

    Like

  10. Helemaal mee eens! Heb zelf alleen lagere school genoten maar ben altijd bezig geweest met de dingen die ik echt leuk vond, goed om mij heen gekeken en alles wat ik zag en meemaakte in mij ” opgezogen” met veel interesse. Spreek Frans, Engels en Duits omdat ik niet bang ben fouten te maken en zo leer je veel. Heb bijna 30 jaar een bedrijf geleid met 16 werknemers en ben nu woonachtig in Frankrijk alwaar mijn vrouw en ik een gezellige Chambres d hotes hebben en geweldig wonen zonder stress en met veel ruimte om ons heen. Kortom: zelfonplooiing en plezier hebben in wat je met volle overtuiging doet!

    Like

  11. (Indien u in de buurt van Amsterdam woont). Kijk of ga eens langs voor een informatie avond bij Laterna Magica op ijburg, in Amsterdam!
    Wij zijn er ontzettend tevreden over. Er wordt wel degelijk gewerkt aan ontwikkeling en verandering. Laterna Magica op IJburg is daar een voorbeeld van, En loopt wat dat betreft voor. Hier wordt o.a. juist wel aandacht besteed aan creativiteit in het breedste zin van het woord maar dat niet alleen. Ik zou zeker een kijkje nemen op de website als ik jou was.

    http://www.obslaternamagica.nl/corp/index.php?itemid=9334&page=570&site=37&ln=nl

    http://www.obslaternamagica.nl/corp/index.php?itemid=9335&page=570&site=37&ln=nl

    Like

  12. Ook ik ben het hier mee eens. Aangezien alle reacties die hierop gegeven worden zo positief zijn, lijkt het mij te gek voor woorden dat wij dit met z’n allen in feite gewoon toelaten. Ik heb een brief gestuurd naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ik werd teruggebeld en uiteindelijk was uit dat telefoontje op te maken dat er vanuit de overheid werd gedacht dat de inhoud van mijn brief niet voor alle scholen geldt, maar eigenlijk alleen voor mijn school. Ik kan dat natuurlijk niet zo makkelijk bewijzen, maar alle reacties op deze brief geven al aan dat dit niet alleen op mijn school zo is. Daarom zou ik het liefst zien dat iedereen actief actie onderneemt. Als we allemaal rustig blijven zitten en niks doen, verandert er niets. Als één iemand een brief schrijft gebeurt er ook nog niets. We moeten samen in actie komen om daadwerkelijk iets te kunnen veranderen!

    Like

  13. En wat te denken van de ontwikkeling van de hersenen. Elke minuut die de hersenen moet besteden aan ‘zaken’ waar ze nog niet aan toe zijn (de hersenen) is er één te weinig aan waar het wel aan zou moeten besteden nl. ontwikkelen op eigen tempo. Kijk als we alle (kinder)therapeuten aan het werk willen houden dan moeten we zo door gaan. Zoals we nu met onze toekomstige generatie omgaan kweken we gefrustreerde mensen, mensen met maar 1 functionerend hersenhelft. Mensen die veel in hun hoofd zitten en niet in hun hart. En het woord ‘kweken’ is hier bewust gebruikt. We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor onze kinderen. (aanstaande) ouders weiger je kind naar het huidige onderwijs te brengen. Leerkrachten stop ermee. Als iedereen zegt nu stoppen we want we zijn de mishandelaars van onze kinderen, dan pas ben je eerlijk.

    Like

  14. Helemaal mee eens.
    Ervaringsgericht onderwijs
    Ik heb laatst ook ergens gelezen, dat kinderen een toets beter maken als ze vooraf een “rustige “gymles/ bewegingsles hebben gehad. Gym, muziek, drama handvaardigheid zijn inderdaad de eerste vakken die we laten vallen t.g.v.???? taal en rekenen

    Like

  15. Heb 45 jaar als kleuterjuf les gegeven aan kleuters en werd op het laatst erg gefrustreerd over wat kleuters
    moeten weten voordat ze naar groep 3 konden. Geef kleuters de ruimte om te ontdekken wat er om hen heen gebeurd. De ” gevoelige” periode komt vanzelf. Dus weg met alle zgn kleutermethodes.

    Like

  16. Helemaal mee eens. Daarom ook gedeeld. Met een soort van wanhoop, wordt er wel gelagerd? ? Dit is zo belangrijk… Mijn oudste dochter zit nu in groep 2 met maar liefst 35 kinderen .. Volgens jaar groep 3 met 40 kinderen als ze net als dit jaar 1 groep 3 houden. Waanzin. Waar blijft de aandacht, de tijd, de verbinding. Petje af voor kinderen die zich hierin staande weten te houden.

    Like

  17. Ik ben het ook helemaal met je eens en vind dat je het goed verwoord heb. Ik werk nu 12 jaar in het onderwijs en heb het steeds meer zien veranderen. Nu ik zelf een zoon van net 5 heb die in groep 2 zit merk ik ook van de andere kant, namelijk als moeder en niet als juf, hoe veel ze moeten kunnen. Sta voor het eerst in groep 3 dit jaar met veel jonge kinderen en merk dat ik ook niet toe kom aan de leuke dingen, heb zelfs nauwelijks tijd om de kinderen te leren kennen omdat ik niet met ze in gesprek kan gaan. Het lesprogramma eist te veel tijd op. De kinderen hebben maar 20 minuten om buiten te spelen en aan verder spelen komen we al helemaal niet toe…waar gaat het naartoe op deze manier. Helaas zijn wij als leerkrachten veel te soft en doen we niets concreets om tegen de huidige gang van zaken in te gaan…laten we proberen om iets te veranderen. Jouw brief is hopelijk een goed begin…

    Like

  18. Zo heb ik mijn school periode ook ervaren. Ik ben inmiddels 31. Mensen roepen al jaren dat het niet goed zit. De politiek doet er al jaren niets aan. Mensen moeten in gaan zien dat we dingen zelf moeten doen. De regels die dit beleid vormen zijn immers door diezelfde politiek opgelegd. Dan ga je ze nu vragen het op te lossen? Het enige nut wat ik zie is dat jij het van je afgeschreven hebt en het op die manier een plaats hebt kunnen geven. Maar verwacht niets van de politiek.

    Like

  19. zo zeer waarheid! we zitten te veel in een spagaat, nog, en dat doet pijn. We moeten echt naar de basis terug, naar de verworvenheden van het kleuteronderwijs. We hoeven echt niet bang te zijn dat dat niet kan in deze moderne geautomatiseerde tijd.
    De basis is en blijft zelf mogen ontdekken, honger hebben om te ervaren hoe dingen in elkaar zitten met je handen, met heel je lijf, met je gevoel, met je hoofd, daar plezier in hebben, leren zelf te ontdekken en samen te ontdekken en te werken, durven vragen, durven ‘foutjes’ te maken wat geen fouten zijn want van proberen kun je leren is mijn motto ook in de kleutergroep.
    Daarbij, eigen creativiteit is de basis voor het kunnen en durven leggen van verbanden, oplossingen kunnen bedenken, op allerlei gebied en vooral voor zelfvertrouwen wat de basis is voor ieders toekomst, ieder op zijn eigen niveau. En wij als leerkrachten zijn er voor om deze basis te stimuleren en te bewaken. ieder kind vanuit hun steeds weer nieuwe beginsituatie.
    Verdomde moeilijk als die spagaat weer om de hoek komt kijken: met de pijn die dat geeft: Weten en voelen hoe het moet, zien hoe je kleuters / kinderen ontspannen met sprongen vooruit gaan wetende dat dat voor elk kind anders kan zijn en zelfs moet kunnen zijn en dan bedoel ik dat juist ook op sociaal emotioneel gebied. Want als dát in orde is dan komt de rest naar ieders mogelijkheden en talenten ook in orde.
    Die verdomde spagaat die pijn doet, omdat alles in veeeel teksten, plannen, cijfertjes moet worden omgezet en wel zeer beredeneerd voor elk kind, en wel vooraf, tussentijds en achteraf, en nog een keer en nog een keer ……. .En iedereen lijkt het goed te weten hoe nu echt de beste manier is om alles handig te verwerken. En steeds weer komt die grote frustratie om de hoek kijken doordat we er nog meer van overtuigd raken dat het zo écht niet meer natuurlijk werkbaar is.
    Geef ons vertrouwen en meer autonomie met tijd om met ons hart en ons ziel te werken voor de gezondheid, lees , de toekomst van onze kinderen, die weer in balans moet komen voor het te laat is. en.. dat … mag.. niet! Sterk zijn, ons laten horen wat er echt toe doet, kunnen we alleen sámen met velen en blijven herhalen net als bij de kleuters waarbij blijven herhalen een must is om iets te laten verinnerlijken en gewoon net zo lang als nodig is. Je zou toch zeggen, beste volwassen mensen, die beslissen over het onderwijs, dat wijsheid met de jaren binnenkort toch mag komen. Wij zijn er klaar voor en zullen juichen, mét onze kinderen voor ons aller toekomst. een mooiere en betere, gelukkigere en wijzere.

    Like

  20. Wow herkenbaar. Ik ben een net startende leerkracht op een fantastische school waar er gelukkig net even meer ruimte is om creatief te kunnen zijn. Maar ik had dit wel even wat romantischer bedacht zo voor de klas. 30 kinderen, veel kinderen die extra aandacht nodig hebben, administratie van ‘heb ik jou daar!’ Ik ervaar ook die race tegen de klok met al die lessen pffff jeetje. Hebben de kinderen een opmerking of vraag? Nou sorry geen tijd voor om er op in te gaan, want we moeten nog rekenen, lezen, spelling enzovoort. Dit is geen goede ontwikkeling. Ik wil een leerkracht zijn die kinderen “echt ziet”, ze laat floreren en bloeien in dat waar zij goed in zijn! Suzanne, wanneer jij steun nodig hebt om echt naar het ministerie toe te gaan en niet digitaal, sluit ik mij aan! Weg met die CITO, administratierompslomp, prestatiedruk! Maar ‘hallo’ echte wereld waarin jij al je talenten kan benutten die jij bezit, want dat zijn er heel veel. Dat taal en rekenen komt er echt wel en wordt veel fijner wanneer je hierbij je talent kunt inzetten. Suzanne, jij bent een topper!

    Like

  21. Dit is allemaal maar half waar. Het kind zoals wij dat nu idealiseren is nog niet zo lang geleden uitgevonden. En feit blijft dat kinderen niks (althans niet veel) mogen kosten. Kijk maar eens naar de kindermenu’s waarmee wij onze kinderen tot horecaconsument (op-)voeden. Ook de Arbowetgeving geldt niet voor scholen, was te duur!

    Like

  22. ‘en wij doen dr allemaal aan mee’….dáár sla je ook de spijker op zn kop….helaas…wij willen t in ons team leerkrachten ook wel anders, maar niemand DURFT meer tegengas te geven, iedereen is BANG…
    ik heb dit jaar voor t eerst gezegd (jawel) dat ik de Normjaartaak niet meer wil ondertekenen, dat ding spoort voor geen meter (meer) de reactie is dan: ja maar dat is gewoon wettelijk, die uren…ze zijn zo slim, ‘lesgebonden uren’, ‘deskundigheidsuren’ DIE zijn wel te tellen…maar dan…onze TAAKUREN die zijn ontelbaar en dus wordt alles daar maar bij gegooid…en einde van t liedje kom je op papier dus soms nog uren tekort !! ze durven het ècht zo op te schrijven! on-ge-lo-fe-lijk…!
    ik heb dus geweigerd te tekenen, t kostte me heel veel moeite, ik was ook de enige die t deed…of beter gezegd die t niet meer deed, maar ben nu al blij, de uren die ik nu al extra heb gedraaid aan ‘de dingen die er steeds maar bijkomen’, díe stonden dus allemaal niet op dat velletje genoemd…!

    ik maak me er steeds meer druk en boos om, zo verschrikkelijk oneerlijk….t is dat ik wéér zo’n geweldig leuke klas heb dit jaar, anders zou ik er ècht uit stappen

    en ik heb me voorgenomen ècht meer andere dingen te doen dit jaar, ben t zat alleen taal taal en rekenen rekenen…voor meneer en mevrouw de inspectie…pfff…op naar meer toneel, dans, crea, techniek…gewoon tíjdens de lesuren bedoel ik dan en niet alleen in de naschoolse opvang…en ik denk dat dat voor de meeste kinderen de enige weg is om zich op een gezonde, mooie manier te kunnen ontwikkelen, ze zitten 5,5 uur per dag op school, mogen ze ook nog even ‘kind’ zijn zeg..

    dank je wel voor je mooie stuk!

    Like

  23. Pingback: Geacht ministerie van onderwijs, wij blijven schudden tot u wakker wordt….. | justmeiself

  24. Pingback: Geacht Ministerie van Onderwijs |

Plaats een reactie